"Traçant camins cap al Zero Abandonament", una jornada amb solucions per la lluita contra l'abandonament escolar

Notícies

El passat 22 de setembre, al Hub Social, es va celebrar la Jornada ‘Traçant camins cap al Zero Abandonament’, una trobada que ens va omplir el cor d'esperança i determinació.

Vam aplegar una gran quantitat de persones que, al llarg del mes de maig, van col·laborar incansablement per buscar solucions per combatre l'abandonament escolar prematur. La Plataforma Zero Abandonament, una iniciativa que va veure la llum el 7 de març de 2023 amb el llançament de sis reptes (Zero Invisibilitat, Zero Descoordinació, Zero Barreres Econòmiques, Zero Dificultats d’Aprenentatge, Zero Desorientació, Zero Impediment al Retorn), s'ha convertit en un referent en la lluita contra aquest fenomen complex i desafiador.

En aquell moment, fa més de 6 mesos, un centenar de persones del món local, educatiu, universitari i del tercer sector es van comprometre a participar en la cerca de propostes i solucions pels reptes de la Plataforma. Gràcies a la feina d’aquests professionals compromesos, cada un dels sis reptes que vam llançar ha generat diverses solucions que permeten trobar idees ajustades a les realitats diverses de Catalunya.

La Plataforma Zero Abandonament s'ha convertit en un referent en la lluita contra aquest fenomen complex i desafiador

Ara, en aquesta jornada, ens vam tornar a reunir per presentar els elements més rellevants per aportar solucions a cadascun dels sis reptes. Propostes concretes per lluitar contra l’abandonament escolar prematur als nostres pobles i ciutats. Tot i que queda molta feina per fer, hem identificat què ens funciona i què ens pot ajudar.

I el que és més important, hem après que totes aquestes solucions estan interconnectades. La lluita contra l'abandonament escolar prematur és una tasca que requereix una aproximació integral, on cadascun d'aquests reptes es converteix en una peça crucial d'un trencaclosques més gran.

Consulta aquí les 8 propostes que funcionen per reduir l'abandonament escolar prematur en les nostres ciutats i pobles.

Un cop presentades aquestes solucions, la segona part de la jornada va ser especialment inspiradora gràcies a la participació de la Dra. Irene Psifidou, especialista en educació comparada i membre del Centre Europeu pel Desenvolupament de la Formació Professional (CEDEFOP), que ens va aportar en la seva conferència eines concretes per abordar cadascun dels reptes de la Plataforma des dels nostres municipis.

Destaquem cinc grans aprenentatges que ens emportem del seu discurs:


1: Cal seguir lluitant contra l'abandonament escolar prematur

Irene Psifidou va subratllar que l'abandonament escolar prematur és un repte persistent i que no es pot relaxar la lluita contra aquest fenomen. Va fer una crida a no veure les estadístiques com a simples percentatges sinó com a vides individuals afectades. “No parlem de percentatges, si això ho convertim en persones, estem parlant de 3.2 milions de joves a Europa sense estudis secundaris post-obligatoris que no tenen accés a millors condicions de vida”, va dir.

2: L'abandonament escolar prematur és un fracàs social compartit

L'especialista va fer èmfasi en la responsabilitat compartida de combatre l'abandonament escolar prematur. “Estem parlant d’un fracàs social, cadascun de nosaltres té la responsabilitat, jo com a mare, vostès com a formadors de polítiques o com a professionals de l’educació, cadascú de nosaltres té una responsabilitat en aquesta qüestió. Junts podem afrontar aquest fenomen tan complex”, afirmava a la conferència. La col·laboració i el treball conjunt són claus per afrontar aquest fenomen.

3: Investigació i evidència per combatre l'abandonament

CEDEFOP està treballant activament en la investigació d'aquest problema a Europa. La manca de dades i evidència en molts països i regions ha estat un obstacle, i CEDEFOP està compromès a proporcionar una base sòlida d'informació per comprendre millor què passa i com es pot solucionar l'abandonament escolar prematur.

Irene Psifidou va ressaltar la necessitat de dades completes i precises per comprendre millor l'abandonament escolar. Va criticar la manca de definicions uniformes i la diversitat en la recollida de dades que dificulten la comparació entre països. Cal un enfocament quantitatiu i qualitatiu per abordar aquesta qüestió.

4: Intervenció sistèmica i multidisciplinària

La presentació també va destacar la importància de les intervencions sistèmiques i multidisciplinàries per abordar l'abandonament escolar prematur. Les mesures fragmentades i no avaluades no són eficaces per combatre aquest fenomen. És necessària una aproximació coordinada.

5. Eines pràctiques per reduir l’AEP als nostres pobles i ciutats

L'abandonament escolar prematur segueix sent una preocupació a Europa, tot i els progressos realitzats. CEDEFOP està compromès a continuar treballant en la recerca i el desenvolupament d'eines pràctiques per abordar aquesta qüestió i garantir que tots els joves tinguin oportunitats d'èxit educatiu i professional. Eines que es poden trobar aquí.

Amb aquests cinc elements com a guia, la Plataforma Zero Abandonament mira cap al futur amb una determinació renovada. Estem convençuts i convençudes que un futur sense abandonament escolar prematur és una realitat a l'abast. Les nostres experiències compartides i les col·laboracions locals són els fonaments d'aquest esforç conjunt per millorar les perspectives educatives i futures dels joves a la nostra comunitat i garantir el dret a continuar estudiant.

Per saber-ne més: 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar