20 mesures per lluitar contra l'abandonament escolar prematur a Catalunya

Notícies

L’any 2022 el 16,9% dels joves catalans d’entre 18 i 24 anys no tenien cap titulació més enllà de l’ESO ni estaven estudiant. Aquesta xifra és el doble entre els col·lectius més vulnerables, com ara joves d’origen migrat o procedents de famílies amb baix nivell d’estudis. Tot i que les crisis econòmiques i les polítiques educatives dels darrers anys han retingut temporalment l'alumnat al sistema educatiu, Catalunya segueix al capdavant dels països amb més joves poc qualificats i sense estudis obligatoris.

Relacionat: La Fundació Bofill reclama un pla de xoc ambiciós per reduir dràsticament l’abandonament escolar

Si es posen en marxa de manera urgent mesures orientades específicament a reduir l'abandonament entre els col·lectius més vulnerats, Catalunya pot assolir l'objectiu europeu del 10% d'abandonament escolar prematur en quatre anys. Cal que en els pròxims quatre anys el Departament d’Educació, els municipis i els centres educatius activin un pla de mesures precises i intencionals dirigides a l’alumnat en situació de vulnerabilitat: identificar l’alumnat amb major risc d’abandonament, cobrir amb ajuts i beques les necessitats d’aquests joves i dels seus centres educatius, orientar al llarg de tota l’escolarització secundària i donar suports addicionals de mentoria, i planificar i augmentar l’oferta d’educació post-obligatòria.

Catalunya pot assolir l'objectiu europeu del 10% d'abandonament escolar prematur en quatre anys

Destaquem a continuació els punts principals de 'Zero Abandonament: Una agenda de xoc contra l'abandonament escolar prematur a Catalunya', amb mesures elaborades per Elena Sintes, Miquel Àngel alegre i Alejandro Montes. Aquesta agenda de xoc fixa les prioritats i els àmbits d'actuació perquè el Departament d’Educació, juntament amb municipis, escoles i instituts, lideri un esforç de país per reduir dràsticament l’abandonament en el termini d’una legislatura. Les 20 mesures contra l'abandonament escolar prematur a Catalunya s'engloben en quatre grans eixos que permeten acotar les mesures més detallades. Com podem lluitar contra l'abandonament escolar prematur?

EIX 1. Un sistema que identifica i fa un seguiment de l'alumnat en risc d'abandonament escolar prematur

 1. Un Registre d’Alumnes (RALC) complementat amb dades socioeconòmiques de l’alumnat i les seves famílies (renda i nivell d’estudis) per identificar i fer seguiment de la trajectòria educativa de l’alumnat en situació de vulnerabilitat social.
 2. Un protocol d’identificació de l’alumnat necessitats específiques de suport educatiu (NESE) per millorar els processos i facilitar l’automatització en la gestió de la informació.
 3. Accés a les dades educatives del Departament d’Educació a tots els ajuntaments per a la detecció compartida d’alumnat en risc d’abandonament o que ha abandonat el sistema educatiu.
 4. Un sistema municipal d’identificació, seguiment i recuperació de joves que han abandonat el sistema educatiu en tots els municipis de més de 50.000 habitants.
 5. Una eina d’identificació de l’alumnat en risc d’abandonament per a tots els centres educatius, amb un suport extraordinari per a les Comissions d’Atenció a la Diversitat (CADs) dels centres més vulnerables.

 6. EIX 2. Cobertura de les necessitats: ajuts i beques individuals i compensació de les condicions dels centres

 7. 11.000 “beques salari” anuals per a joves d’entre 16 i 18 anys de llars desafavorides perquè es mantinguin en el sistema educatiu.
 8. 13.000 ajuts al transport per als joves amb menys recursos que requereixin desplaçar-se per accedir als estudis postobligatoris del seu interès.
 9. Ajuts econòmics perquè tots els infants i joves de 12 fins a 17 anys provinents de famílies d’ingressos baixos puguin participar gratuïtament en activitats extraescolars enfocades a la millora educativa d’un a tres dies a la setmana.
 10. Un sistema de “finançament per fórmula” dels centres educatius que permeti una distribució equitativa dels recursos humans i assignacions econòmiques en funció de les seves necessitats socials i educatives.

 11. EIX 3. Processos d'orientació, suport i mentoria

 12. Plans individualitzats d’orientació educativa, suport socioemocional i acompanyament a la transició educativa en tots els centres de secundària des del primer cicle de secundària obligatòria fins al segon curs de la postobligatòria.
 13. Un servei d’orientació en tots els municipis de més de 10.000 habitants que ofereixi eines i recursos específics als centres educatius, als i a les joves i a les seves famílies.
 14. Programes municipals de suport educatiu en tots els municipis de més de 10.000 habitants, que continguin una àmplia oferta de dispositius i recursos de reforç adaptats a les necessitats d’aprenentatge dels infants i adolescents.
 15. Plans locals de prevenció i lluita contra l’absentisme amb circuits eficients d’identificació i atenció en tots els municipis de més de 10.000 habitants.
 16. Programes locals de mentoria en tots els municipis de més de 10.000 habitants per a infants i joves d’entre 10 i 18 anys identificats com a absentistes (puntuals o crònics) o en risc de ser-ho.

  Relacionat: L'abandonament escolar a Catalunya, en dades

  EIX 4. Planificació i coordinació dels recursos a l'educació secundària

 17. 15.000 noves places públiques de Formació Professional de Grau Mitjà arreu del territori.
 18. 5.000 noves places en els Programes de Formació i Inserció.
 19. Una reserva de places per a alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu en l’accés als CFGM, seguint els mateixos procediments de detecció i reserva previstos a l’escolarització obligatòria.
 20. Mecanismes de permeabilitat i hibridació entre els diversos itineraris i recursos de l’educació secundària postobligatòria.
 21. Un mapa de recursos de nova oportunitat en tots els municipis de més de 10.000 habitants ajustat al nombre i perfil de joves que han abandonat prematurament.
 22. 5.000 noves places en centres, escoles i programes de nova oportunitat.

Vols saber-ne més?

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar