Els mals resultats en competència lectora i la disminució de l'hàbit lector ens fan cridar que ara, més que mai, la biblioteca escolar és urgent. En els darrers temps, a Catalunya, s'estan alçant més veus reivindicant la recuperació de la biblioteca escolar com a epicentre del coneixement i pilar fonamental per l'aprenentatge lector i literari. Les seves possibilitats van molt més enllà. En termes tecnològics, les biblioteques escolars haurien de ser, també, entorns de cultura digital: espais avançats dins dels centres educatius on el professorat trobi suport en l'ús de noves tecnologies i la gestió de la informació. Així mateix, somiem amb biblioteques on l'alumnat pugui utilitzar aquests espais per explorar, investigar i crear coneixements útils per a la seva vida contemporània.
Molts centres educatius desitgen recuperar la biblioteca escolar, però és essencial reflexionar sobre la seva finalitat: Per a què la volem? En aquest exploratori farem valdre la importància de contextualitzar la Biblioteca Escolar en cada centre educatiu i en la comunitat que el nodreix. Sovint demanem recursos, però quan els tinguem, sabrem com els volem invertir? Per on comencem? Existeixen respostes adequades?
PROGRAMA DE L'ACTE
9:45 h - Obrim portes i acreditació: En aquest moment podràs inscriure't a l'experiència d'aula de la franja 1 o a l'experiència i taller de la franja 2.
10:30 h - 11:30 h - Auditori - Experiència d'aula: Llegim i en parlem. La importància de la conversa literària amb infants i joves.
L'equip de Tandem LIJ durà a terme una xerrada a través d'exemples d'aula i materials propis de la importància de la conversa literària amb infants i joves.
11:45 - 13:00 - Auditori - *Diàleg: La biblioteca escolar és urgent. Però quina biblioteca volem? La importància de contextualitzar la biblioteca escolar en cada centre educatiu.
Amb:
- Ponent 1 - Monica Baró, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, especialitzada en biblioteques escolars.
- Ponent 2 - Cristina Novoa, va ser responsable de l'Assessoria de Biblioteques Escolars a la Consejería de Educación de la Xunta de Galícia.
Moderat per:
- Coral Regí - Educadora i assessora en transformació educativa.
- 13:00 - 14:00 - Tallers i experiències d'aula (franja 2)
Proposta 1 | Planta 3 - B1Bl10: taller per apropar el llenguatge computacional a la biblioteca escolar.
Amb l'equip de make&Learn es farà una recopilació i demostració de propostes d'activitats per aprofitar els Kits de Robòtica (tale-bot i micro:bit) del Departament d'Educació a la Biblioteca escolar.
Proposta 2 | Auditori - Experiència d'aula: Llegim i en parlem. La importància de la conversa literària amb infants i joves.
L'equip de Tandem LIJ durà a terme una xerrada a través d'exemples d'aula i materials propis de la importància de la conversa literària amb infants i joves.
*LA REPRODUCCIÓ EN LÍNIA SERÀ NOMÉS PER L'ESPAI DE DIÀLEG (els tallers no seran retransmesos)
**A tots aquells que s'hagin inscrit a l'acte, a pocs dies abans de l'Exploratori, se'ls farà arribar un correu electrònic confirmant-los la seva inscripció i convidant-los a realitzar la tria dels tallers.
Per escalfar motors, t'animem a:
- Recuperar el diàleg sobre els reptes del model de biblioteques escolars catalanes, amb un grup de pioners i referents d’aquests espais, per començar a reflexionar sobre la utilització de les biblioteques escolars al teu centre educatiu.
- Consultar una guia per acompanyar i enriquir els processos de transformació de les biblioteques escolars, per animar-te a fer el pas i convertir la teva biblioteca escolar en un espai il·lusionant i ple d'aprenentatges vibrants.
T’animem a difondre’ls, compartir les teves reflexions o simplement dir la teva a les xarxes amb l’etiqueta #EquitatDigital
I, si ets un docent que ja està impulsant oportunitats educatives mitjançant la transformació de la biblioteca escolar del teu centre, et volem conèixer!
#NextGenerationEU #ngeucat