Els estudis demostren que, més que les infraestructures, els materials, el currículum o la ràtio alumne-professor, el factor escolar que més marca les oportunitats educatives dels alumnes és la qualitat del mestre. I s’ha fet també evident que una part transcendental de la qualitat docent depèn de com es forma el professorat novell en els primers moments d’incorporar-se al centre, en contextos de pràctica real de la professió. És el que es coneix com a inducció a la docència. A diferència d’altres països com Anglaterra, Alemanya o Estònia, a Catalunya s’ha donat poca importància a la inducció del professorat novell, manca un model estratègic i articulat sobre com s’ha de garantir i, en conseqüència, el seu desplegament és molt desigual entre centres i territoris.
Miquel Martínez (Catedràtic de Teoria de l’Educació de la UB) i Ana Marín (investigadora del GREM de la UB) expliquen què es la inducció a la docència i exposen quins són els seus factors d’èxit.
Aquesta contribució recull els continguts principals del capítol dels mateixos autors a “Reptes de l’educació a Catalunya. Anuari 2018