10:00h - 14:00h
Aquest curs escolar 2023-2024 al voltant de deu mil joves no continuaran els estudis després d’haver acabat l’ESO. Sembla que poca cosa ha canviat des de que al mes de novembre llencéssim un seguit d’iniciatives [FB1] (Agenda de Xoc, Plataforma de reptes, campanya, informes, conferències internacionals i jornades) per demanar mesures urgents contra l’Abandonament Escolar Prematur. Però no és així.
Des del mes de març fins ara hem fet possible entre totes i tots que passessin coses extraordinàries. Hem aconseguit que l’abandonament escolar prematur s’hagi reconegut com un problema de país que requereix el compromís del govern i de totes les forces polítiques. I que esperem es trudeixi en un Pla de Xoc contra l’AEP amb mesures precises, finançament pel seu desenvolupament i un calendari d’execució. Si no fem res, en 10 anys la pèrdua de talent, la precarietat laboral i els baixos nivells d’ingressos marcaran els destins de centenars de milers de catalans i catalanes.
Gràcies a la implicació de més de trenta municipis, d'una trentena d'entitats, de les universitats i centres de recerca, consells comarcals, instituts de secundaria, educadors i orientadors, ...més de 130 agents han treballat intensament al voltant dels sis grups de reptes de la Plataforma per tal de traçat diferents camins per treballar pel Zero Abandonament. Tot identificant una veintena d’accions amb més de quaranta coms específics per acabar d’una vegada amb la xacra de l’AEP als nostres municipis.
Ara, és el moment de compartir aquests aprenentatges entre tots aquells professionals del país que s’han comprés, a través de la plataforma, amb la igualtat d’oportunitats.
I també de donar a conèixer tot allò viscut durant el camí fet: companys, moments, emocions, sensacions que hem creat al llarg dels mesos i que us farem recorre de nou amb nosaltres amb experiències impactants.
Així, a l'inici d'aquest l'acte, totes aquelles persones que vulguin venir a coneixer solucions per reduir l’AEP podran gaudir del recorregut pels Camins d’Aprenentatges cap al Zero Abandonament que els grups de reptes hauran preparat.
Després, acollirem a la Dra. Irene Psifidou, especialista en educació comparada i membre del Centre Europeu pel Desenvolupament de la Formació Professional (CEDEFOP), que ha dissenyat i gestionat projectes de la UE d’alt perfil sobre sistemes i polítiques d’educació i formació professional. Amb aquesta conferència ens explicarà quines polítiques exitoses contra l’AEP estan promovent altres països Europeus, per tal d'indicar-nos nous camins.
Per finalitzar, tancarem la jornada participant d’una activitat carregada d’emoció, simbolisme i compromís contra l’Abandonament Escolar Prematur.
Programa de l'acte:
Què fan als altres països Europeus per reduir l’AEP? Elements per avançar cap una política educativa integral contra l’abandonament escolar prematur
L’Abandonament Escolar Prematur és una realitat que afecta, tot i que amb intensitat i forma diferent, a tots els països de la Unió Europea. A casa nostre l’Abandonament Escolar Prematur (AEP) és un dels principals reptes pendents del sistema educatiu català. Malgrat haver reduït les xifres d’abandonament escolar en les darreres dècades, Catalunya se situa al capdavant del rànquing europeu de joves poc qualificats i sense estudis postobligatoris.
Quines polítiques liderades per altres països han estat exitoses a l’hora de fer front a la prevenció, intervenció i compensació de l’AEP? Què podem aprendre de la governança d’aquestes polítiques? Quin és el paper dels governs locals en la identificació acurada del problema, en les mesures de suport i en orientació i acompanyament als joves? I el dels centres educatius? Quina rellevància té l’oferta, estructura i prestigi dels estudis postobligatòries?. Quin ha de ser el paper de la Formació Professional en aquest escenari?
Per respondre a aquestes i altres qüestions el proper dia 22 de setembre comptarem amb la Dra. Irene Psifidou, especialista en educació comparada i membre del Centre Europeu pel Desenvolupament de la Formació Professional (CEDEFOP). Aquest acte forma part de les iniciatives que promou la Plataforma #ZeroAbandonament.
- 12:00-12:30: Acreditacions dels assistents i recorregut pels Camins d’Aprenentatges cap al Zero Abandonament
- 12:30-13:30: Conferència de la Dra. Irene Psifidou "Què fan als altres països Europeus per reduir l’AEP? Elements per avançar cap una política educativa integral contra l’abandonament escolar prematur"
- 13:30-14:00: Experiència: DECONSTRUIM L’AEP A CATALUNYA. Tancarem la jornada amb una activitat compartida, sentida i compromesa amb el Zero Abandonament.
Inscriu-te a l’acte o segueix l'streaming en aquest enllaç! Les places són limitades.
Vols saber-ne més?
- Coneix la primera sortida dins les jornades Camins d’aprenentatge cap al Zero abandonament, al Prat de Llobregat.
- Llegeix la crònica “L’educació és l’arma de cohesió massiva de la societat: Portugal inspira la primera trobada de grups de reptes de la Plataforma Zero Abandonament”.
- Signa el manifest i uneix-te a la lluita contra l’abandonament escolar prematur
Jornada TRAÇANT CAMINS CAP AL ZERO ABANDONAMENT.
a
Hub Social. Carrer de Girona, 34. Barcelona.