Zero Abandonament
Acabar amb l’abandonament escolar a Catalunya és possible
ObertL’abandonament escolar prematur és un dels principals reptes pendents del sistema educatiu català. Malgrat haver reduït les xifres d’abandonament en les darreres dècades, Catalunya, amb un 14,8% d'abandonament escolar prematur, continua al capdavant dels països amb més joves poc qualificats i sense estudis postobligatoris.
A Catalunya, l’any passat, més de 97.000 joves d’entre 18 i 24 anys havien deixat els estudis prematurament sense tenir cap titulació més enllà de l’ESO. Això equival a la capacitat del Camp Nou, o a 3.200 aules plenes.
Les crisis econòmiques i les polítiques educatives com la disminució de la repetició, l’augment sostingut de la graduació a l’ESO, i la promoció de la Formació Professional han ajudat a la reducció de l’abandonament. Però no n’hi ha prou amb aquestes mesures incipients per reduir de manera dràstica el problema, que podria tornar a augmentar en períodes de recuperació econòmica.
Per això, la Fundació Bofill engeguem una crida de país per reclamar un pla de xoc contra l’abandonament escolar. Signa el manifest!
Amb el projecte Zero Abandonament volem aportar coneixement sobre l’abast, les característiques i les conseqüències de l’abandonament escolar prematur, així com propostes de política pública i mesures dirigides específicament a eradicar aquest problema a Catalunya.
Situar la lluita contra l’abandonament com un objectiu de país és la base d’una política d’equitat de primer ordre, ja que allargar les trajectòries educatives dels milers de joves que ara deixen els estudis abans d’hora suposarà millorar les seves oportunitats vitals i laborals.
Blog
Llegeix els articles relacionats
"Catalunya és dels països que té menys treballada la transició postobligatòria"
"Catalunya és dels països que té menys treballada la transició...
Després de l'ESO, beques per continuar estudiant
Després de l'ESO, beques per continuar estudiant
Més beques, menys abandonament escolar prematur
Més beques, menys abandonament escolar prematur
Consells Escolars i Ajuntament: Un espai de col·laboració local decisiva contra l’Abandonament Escolar Prematur
Consells Escolars i Ajuntament: Un espai de col·laboració local...
Publicacions
Video
No t’ho perdis
Quins són els principals ingredients d’un municipi per lluitar contra l’Abandonament Escolar Prematur? Gisela Navarro
Quines són les bases d’una bona coordinació entre Diputació i Departament per lluitar contra l’Abandonament Escolar Prematur? Marcelina Bosch
Actes
Actes anteriors
-
Joves prenent la veu: Ombres de Colors entra a l’institut
Joves prenent la veu: Ombres de Colors entra a l’institut
Garantir el pas de l’ESO a la postobligatòria dels i les joves de Catalunya és un repte que cal perseguir per traçar millors camins i futurs compartits. Evitar que...
28/10/2024 10:00h - 13:00h
Hub Social, c/ Girona, 34 interior 08010 Barcelona
Més informació -
Visita a la 'Fira ÈXIT': Un model d'orientació per prevenir l'abandonament escolar prematur
Visita a la 'Fira ÈXIT': Un model d'orientació per prevenir l'abandonament...
A la Plataforma Zero Abandonament continuem generant nous espais de coneixement i intercanvi d'experiències al territori per tal de trobar solucions a l’abandonament...
18/10/2024 10:30h - 13:30h
Pavellò Firal - Av. Catalunya, 20, Vilafranca del Penedès
Més informació -
Les ombres cobren vida! Com parlem amb els joves d'abandonament escolar?
Les ombres cobren vida! Com parlem amb els joves d'abandonament e...
“Cris… Desperta!”
08/02/2024 17:30h - 19:15h
Hub Social. Carrer de Girona, 34. Barcelona.
Més informació
Notícies
Estigues informat
La veu dels joves confirma les desigualtats en la tria d’itinerari després de l’ESO
La veu dels joves confirma les desigualtats en la tria d’itinerari...
Projectes
Projectes relacionats
-
Tot i haver reduït l’abandonament educatiu prematur en els darrers 20 anys (del 32% al 16,9%) lluitar contra l’AEP continua essent una assignatura pendent, amb importants conseqüències en la vida dels joves. La sortida prematura del sistema educatiu situa a milers de joves en una posició precària al mercat laboral.
-
L’economia de les famílies condiciona en gran mesura els resultats i les trajectòries educatives dels seus fills i filles. Cal combatre aquesta bretxa d’oportunitats entre famílies riques i pobres i el millor instrument de què disposa la política pública per fer-ho és per mitjà d’un autèntic sistema de beques a l’estudi.
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Elena Sintes
Cap de projectes
Doctora en Sociologia i llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. Amb una àmplia trajectòria com a investigadora en polítiques públiques de temps i educació, ha treballat fent recerca a la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelo…
Veure’n més
-
Rosalina Alcalde
Directora contra l'abandonament escolar
Doctorada cum laude en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra-John Hopkins University i dedicada a la docència i la recerca universitària en l’àmbit de les desigualtats educatives durant més de quinze an…
Veure’n més
-
Joan Soler
Analista de dades per a l’àrea de recerca
Graduat en Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat Pompeu Fabra, postgraduat en Anàlisi de Dades per la UB i màster en Metodologia de la Investigació en Ciències Socials per la Universitat Complutense de Madrid. Des de setembre de 2023 treballa a la Fundació Bofill com a analista …
Veure’n més
Equip
Equip del projecte
-
Mònica Nadal
Directora de recerca
Directora de recerca Formació Llicenciada i Màster en Sociologia per la UAB i M.Phil en Women Studies pel Trinity College de Dublin (Irlanda). Experiència Des del maig del 2014 soc directora de l'àrea de recerca de la Fundació Bofill. Del 2009 al 2014 vaig ser cap de prospectiva (2009-2014) i pr…
Veure’n més
-
Fathia Benhammou
Directora de programes
Mestra especialitzada en Educació Infantil per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Màster en Exclusió Social, Diversitat Cultural i Intervenció Socioeducativa per la Universitat de Girona (UdG). Té una llarga experiència en el treball social i educatiu amb adolescents d’origen immigrat…
Veure’n més
-
Marc Garriga
Director de comunicació
Director de Comunicació FormacióVaig estudiar Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). ExperiènciaHe treballat en l’àmbit de la consultoria comunicativa per a entitats, empreses i administracions públiques, i en el disseny i la implementació de projectes …
Veure’n més