abandonament_escolar2.jpg
26/10/2016
16:00h - 18:30h

Un problema no resolt: com abordar l'abandonament escolar prematur?

Recinte Modernista de Sant Pau (Sala Francesc Cambó) Veure mapa

IN ENGLISH

Quina és la situació de l’Abandonament Escolar Prematur (AEP) a Europa? Quines polítiques s’estan aplicant per a fer-hi front? Quines són les condicions per a garantir l’èxit d’aquestes polítiques? Quin rol juguen les característiques dels sistemes educatius europeus en l’explicació de l’AEP?

El proper 26 d’octubre a les 18.00 h i arrel de la publicació del Cedefop de l’informe Leaving education early: putting vocational education and training centre stage, us convidem a debatre sobre el tema de l’Abandonament Escolar Prematur al Recinte Modernista de Sant Pau a la Sala Francesc Cambó.

Tal com es desprèn de l’informe, l’Abandonament Escolar Prematur és una realitat que afecta, tot i que amb intensitat i forma diferent, a tots els països de la Unió i que tot i els efectes de la crisi, segueix persistint amb força. L’informe identifica els factors de l’AEP, n’analitza les seves conseqüències personals i socials i estableix un marc comprensiu de polítiques per a fer-hi front que inclou la prevenció, la intervenció i la compensació.

Així mateix, aquest informe, junt amb altres informes internacionals que s’han publicat recentment sobre el tema, contribueixen a assenyalar que l’AEP no només posa en risc les possibilitats de desenvolupament socioeconòmic del país sinó que alhora qüestiona els propis ciments de la cohesió social. L’AEP està intrínsecament relacionat amb les característiques de l’alumnat en termes de gènere, estatus socioeconòmic i origen migratori o ètnic i, per  tant, posa sobre la taula a qüestions cabdals d’equitat social i educativa.

L’AEP alhora està estretament relacionat amb algunes característiques del sistemes educatius europeus i, per tant, no només s’explica per l’estructura i els incentius del mercat de treball sinó també per la pròpia estructura i pràctiques educatives. És el que és coneix com factors push, aquells factors interns al sistema que contribueixen a explicar l’abandonament escolar. Entre aquests factors s’assenyala l’impacte especialment perniciós que tenen els agrupaments per nivell, els itineraris primerencs o la repetició de curs. La segregació escolar també s’identifica com un factor clau en l’explicació de l’AEP, remarcant la importància de garantir l’heterogeneïtat social dels centres en benefici de l’èxit educatiu de tot l'estudiantat.

Finalment, els informes internacionals, han atribuït una importància cabdal al rol que juga l’educació postobligatòria (la seva oferta, la seva estructura, el seu prestigi, etc.) en la lluita contra l’AEP. En particular, al novembre del 2016 Cedefop publica dos informes (volum 1 i volum 2) sobre el rol específic de la Formació Professional en aquest procés que podrem discutir en profunditat en aquest acte.

Algunes de les preguntes que orientaran el debat són les següents:

  • Quins són els factors que expliquen l’AEP i com s’expressen en diferents etapes educatives, tant obligatòries com post-obligatòries?
  • Quines són les millors estratègies, polítiques i mesures per lluitar contra l’AEP a diferents nivells educatius? 
  • Quin rol juga l’estructura del sistema educatiu, les característiques de l’oferta a diferents nivells i les condicions d’escolarització en les dinàmiques d’abandonament escolar?
  • Quina relació hi ha entre els models organitzatius, pedagògics i curriculars i les dinàmiques d’AEP? 
  •  Quines són les continuïtats i discontinuïtats entre l’educació obligatòria i l’educació post-obligatòria i quines repercussions tenen en els processos d’abandonament escolar prematur? 
  • De quina manera l’experiència escolar dels joves durant la ESO condiciona les seves oportunitats de continuïtat formativa en l’etapa postobligatòria?  

Hi intervindran:

- Irene Psifidou, analista de polítiques educatives, European Centre for the Development of Vocational Training (CEDEFOP).

- Aina Tarabini, professora de sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora dels grups de recerca GEPS (Globalització, Educació i Política Social) i GIPE (Grup Interdisciplinar de Polítiques Educatives).

Francisco Luna, coordinador de l’Equip de Didàctica de l’Institut basc d’avaluació i investigació educativa no universitària (ISEI-IVEI). És expert en avaluació i coordinador de diversos estudis sobre l’efecte de la repetició de curs i l’abandonament escolar. 

Accés lliure i gratuït. 

El debat es podrà seguir en directe per streaming a través d'aquesta web i també via Twitter amb el  hashtag #abandonament i @FundacioBofill.

No arribes a l'hora al debat online? Cap problema! Podràs recuperar el visionat aquí.

Amb el suport del CEDEFOP, la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea i del Recinte Modernista de Sant Pau.

 

Un problema no resolt: com abordar l'abandonament escolar prematur?
a
Recinte Modernista de Sant Pau (Sala Francesc Cambó)

Equip

Equip implicat

Altres

col·laboradors

Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea i del Recinte Modernista de Sant Pau.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar