La Fundació Bofill i Plataforma de Infancia presenten “La educación que vence a la pobreza” al Consejo Escolar de Estado

Notícies

Miquel Àngel Alegre: “Hi ha polítiques educatives que, sumades, multipliquen oportunitats”

    Al costat del Secretariado Gitano, Save the Children, Educo i Ayuda en acción, demanen un compromís amb les polítiques educatives per acabar amb els insostenibles nivells de pobresa infantil

      Aquest dijous la Fundació Bofill i Plataforma de Infancia han presentat al Consejo Escolar de Estado “La educación que vence a la pobreza”, una agenda que identifica deu polítiques educatives prioritàries per trencar el cercle de la pobresa des de la infància. Una sessió emmarcada en el cicle de xerrades “Buscando la convergencia. Conversaciones en el Consejo Escolar del Estado”.

      Amb un 34,5% de pobresa infantil, l’estat espanyol està entre els països d’Europa amb una taxa més elevada i que pel president de Plataforma de Infancia, Carles López no es correspon amb l’actual estat del benestar. “No concebem Espanya com un país de nens i nenes pobres, però ho és”, ha sentenciat, i ha reivindicat el treball conjunt entre organitzacions.

      En aquesta mateixa línia, la directora de recerca de la Fundació Bofill, Mònica Nadal, ha subratllat que “hi ha evidència que l’educació pot contribuir a acabar amb la reproducció de la pobresa” i que per això és necessari disposar d’una agenda de polítiques “que ofereixi oportunitats dins i fora l’escola, acompanyi des de la infància, fins a l’assoliment de l’educació postobligatòria i combini l’acompanyament amb mesures com les beques o l’accés a les extraescolars”. “L’objectiu és debatre amb experts, entitats i autoritats públiques per avançar”, ha conclòs.

      El cap de projectes de la Fundació Bofill, Miquel Àngel Alegre, ha explicat que la selecció de les 10 polítiques es basa en cinc premisses que les fan especialment pertinents: El valor multiplicador, combinades garanteixen l'èxit a llarg termini, són polítiques educatives però no únicament escolars, perquè com han assenyalat la resta d’entitats el dret a l'educació va més enllà, l'equitat, ja que són universals però s'intensifiquen per donar més oportunitats als joves, famílies, centres i territoris amb més necessitats, la corresponsabilitat, perquè requereixen la complicitat de diferents administracions i serveis, i el fonament, ja que són resultat d'investigacions sòlides i de programes amb èxit en altres entorns.

      La Fundació Bofill i Plataforma de Infancia han compartit la jornada amb la Fundació Secretariado Gitano, que ha denunciat la bretxa de desigualtat dels infants i joves de la població gitana, especialment greu pel que fa a segregació i abandonament escolar. “Amb un 62% de fracàs escolar no es garanteix l’èxit educatiu”, han expressat.

      Des de Save The Children han reivindicat el treball en xarxa per tirar endavant mesures no només que garanteixin l’accés, sinó que permetin aprofundir en els aprenentatges. Ho ha dit la responsable d’incidència de l’entitat, Michelle Quintero.

      També ha intervingut a l’acte Educo, que s’ha centrat en les actuals limitacions de l’espai de migdia. María Lafuente Funes, tècnica d’incidència política, ha denunciat la desigualtat d’accés que hi ha al menjador en funció del nivell econòmic de les famílies, i mentre el menjador escolar no es converteix en universal ha demanat enfortir el sistema de beques.

      Finalment, des d’Ayuda en acción, la docent Patricia Luis ha reivindicat el paper de les famílies en aquest acompanyament, tenint en compte que en molts casos moltes dificultats d’accés a serveis tenen a veure amb la barrera idiomàtica. Per això ha reiterat la necessitat de donar suport a les famílies i ha destacat el valor de fer-ho des dels mateixos centres on també van els seus fills i filles.

      Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

      Acceptar