El naixement d'un fill o filla és un dels moments vitals més importants que succeeixen a una persona al llarg de la seva vida. És un moment per a l’alegria, la celebració i l’emoció, però també és l'inici d'un camí meravellós ple de dubtes i incerteses, en el qual els pares i mares descobreixen potencialitats i limitacions que fins ara desconeixien d'ells mateixos. Per molt que s'hagin pogut preparar les “rutes” d'aquest viatge, és important que els pares i mares es coneguin ells mateixos i busquin espais per pensar i reflexionar al voltant de les seves pròpies actituds i sentiments respecte al seu fill o filla i respecte a ells mateixos com a progenitors i, per tant, responsables d’aquesta nova vida.
Inevitablement, sorgeixen qüestions sobre com afrontar la criança del nadó (“Seré capaç d'alletar el meu fill?, Sabré per què plora?, Podré calmar-lo?”), les pràctiques educatives a posar en marxa (“Com li faré entendre el que està bé i el que està malament?”) i la capacitat per fer-ho (“I si m'equivoco?”).
Aquestes i altres preguntes formen part dels reptes que, com a pares i mares, els adults responsables del nadó i, posteriorment, de l'infant, es formulen, i a les quals intenten donar resposta fent front a les múltiples informacions i opinions disponibles i que, a vegades, poden minar la seva seguretat en si mateixos.
La present guia, doncs, vol ser un referent per a les persones dinamitzadores del programa “Créixer en família“ a l'hora de fer emergir en els pares i mares potencialitats, dubtes, actituds, i fer-los reflexionar sobre diferents maneres de mirar, desdramatitzar moments quotidians, entendre les dificultats i els conflictes de l'etapa, etc., amb l'objectiu que puguin viure la seva parentalitat de forma positiva.
Així mateix, aquesta és la guia que abordarà el període de la primera infància, que s'estén des del naixement fins als 3 anys, i que suposa una de les etapes de major importància en el desenvolupament de l'infant, atès que en un interval relativament curt de temps, aquest passa de ser un individu majoritàriament indefens i sense grans possibilitats de supervivència, a aprendre i adquirir pràcticament totes les capacitats físiques i mentals bàsiques i necessàries per desenvolupar-se en el món.
La finalitat última de la guia és aportar recursos a les persones dinamitzadores del programa perquè acompanyin els pares i mares en la tasca d'educar en positiu les criatures amb l'objectiu que aquestes esdevinguin persones sanes, equilibrades, felices, autònomes, competents, solidàries, responsables i amb criteri propi.