Síntesi de l’acte "La segregació escolar, gran assignatura pendent a Catalunya: com millorar les polítiques de tria i assignació d’escola per combatre la segregació escolar a casa nostra?" en el marc del projecte QUÈ FUNCIONA EN EDUCACIÓ? , organitzada el 30 d’octubre de 2017 conjuntament entre Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill. #EduEvidències.
El debat, presentat per Frederic Udina, President del Consell Rector d’Ivàlua i moderat per Ismael Palacín, Director de la Fundació Jaume Bofill, parteix de l’informe d’evidències elaborat per Miquel Àngel Alegre (analista d’Ivàlua). Aquest informe sintetitza l’evidència obtinguda de recerques i avaluacions sobre polítiques de gestió de l’elecció i assignació escolar en diferents països. El podeu trobar aquí.
La segregació escolar és un problema no resolt a Catalunya, que limita la igualtat d’oportunitats en educació. L’evidència demostra, però, que es tracta d’un problema que es pot corregir. Per exemple, instruments com la zonificació, l'establiment de quotes o la gestió centralitzada de l'admissió poden contribuir a reduir la segregació escolar en el territori.
L’acte comptà amb la participació especial del Sr. Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, que ens presentarà les propostes clau identificades en els últims informes del Síndic sobre la segregació escolar a Catalunya.
Van participar en el debat:
- Bernat Albaigés, assessor del Síndic de Greuges de Catalunya
- Albert Grau, inspector d'educació
- Mercè Massa, gerent del Consorci d’Educació de Barcelona
- Jordi Plana, gerent de serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona
- Anna Roura Ballell, tècnica d'educació del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles
El debat va abordar les següents qüestions:
- Com fer les polítiques de tria i assignació d’escola més efectives per combatre la segregació escolar a Catalunya?
- Quins instruments podem millorar i com? Com millorar les polítiques de quotes (màximes i mínimes), les accions de comunicació (per trencar barreres informatives), els xecs o ajuts escolars (per trencar barreres econòmiques) o la zonificació (per trencar barreres territorials)?
Accediu als diferents materials disponibles aquí: