“Els fills i filles de persones migrades som catalans, i el nostre fracàs és el fracàs de tots”
18/03/2025

Saps que l’alumnat d’origen estranger abandona tres vegades més que els seus companys? Que el color de pell o el codi postal influeixen en allò que l’algoritme decideix mostrar-te a les xarxes socials?
El pròxim 21 de març se celebra el Dia Interancional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial. Recuperem la carta que Déguène Eufemia Seck Martín, de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya, va llegir en el marc de l’acte d’inici de crida d’impulsors del Programa Mentora, el 23 de febrer del 2024. Factors determinants en l’abandonament escolar prematur (AEP) com la discriminació estructural, la segregació escolar o els biaxios institucional afecten especialment infants i joves racialitzats.
Carta oberta de Déugène Eufemia Seck
Em dirigeixo a totes les persones que avui esteu llegint això. Però molt especialment a tota la xarxa i, a tot l’entramat del nostre sistema educatiu. Volem realment les dades esgarrifoses d’abandonament escolar al nostre territori?
Com a comunitat d’origen migrant, vull vehicular el següent missatge: és imperatiu que els nostres infants i joves s’apropiïn d’aquest sistema educatiu. Han de sentir que l’escola és casa seva. Que no és un espai-temps més per on han de passar i prou.
Això no serà possible fins que els òrgans de presa de decisions dels centres educatius siguin justament representatius de la diversitat de l’alumnat que habita aquests centres.
La clau per revertir les dades d’abandonament escolar al nostre territori passa per les mares i per anar més enllà del “feminisme streaming”. No és poesia, és una narrativa realista.
No podem obviar la realitat: la criança dins de les nostres comunitats és majoritàriament femenina. Aquest fet no és excepcional de la nostra comunitat. Deixem d’invisibilitzar les mares d’origen migrant.
Maternar és difícil, conciliar no en parlem. Però tot això sumat al procés de migració i des d’una perspectiva feminista, és encara més complex. Hem de començar a sentir l’obligació moral d’implicar, de facilitar la implicació d’aquestes mares al sistema educatiu.
Nosaltres com filles i fills a filles de persones d’origen migrant també som catalans. El nostre fracàs, és el vostre fracàs. La responsabilitat de la nostra educació, és la responsabilitat del nostre sistema educatiu. El nostre futur és comú.
El futur de Catalunya, la nostra Catalunya tan estimada, també depèn de nosaltres, dels fills i filles de persones d’origen migrant. Podem fer de Catalunya una terra de futur exitós, totes plegades.
Som moltes les persones que estem preparades per dur a terme aquest canvi. Per fer de lligam entre comunitats, entre les comunitats i els agents que conformen la xarxa del sistema educatiu, i entre la comunitat i altres entitats. Com a agents de mediació per establir una bona comunicació entre les parts.
Utilitzeu-nos. Utilitzem-nos.
Déguène Eufemia Seck Martín, de la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya
- Si estàs interessat en saber-ne més, no et perdis l’acte Combatre l'Abandonament Escolar des de l’Antiracisme i Racisme Digital: Conversa amb Ruha Benjamin.