Mentora, un antídot contra el racisme i una eina de transformació social
20/03/2025

L’abandonament escolar prematur té moltes causes, però una d’elles és la discriminació estructural que pateixen infants i joves racialitzats al propi sistema educatiu. L’alumnat d’origen migrat abandona els estudis tres vegades més que els seus companys, i aquest fet no és fruit de la casualitat. La segregació escolar, les expectatives baixes sobre el seu rendiment, la jerarquització entre els codis culturals escolars i els de l'origen de la família, la discriminació dins i fora l’escola, la manca de referents positius i el poc accés a xarxes de suport són alguns dels factors que expliquen aquesta realitat.
Davant d’aquest repte, la mentoria es presenta com una eina clau per a la continuïtat educativa i la reducció de les desigualtats, però també com un mecanisme potent de lluita contra el racisme. Per què? Perquè genera espais de trobada i vincles de confiança entre joves i persones adultes voluntàries que, a través de la seva relació, trenquen estereotips i construeixen una societat més cohesionada.
"La mentoria genera espais de permeabilitat entre grups culturals que sovint no tenen contacte i que viuen realitats molt diferents"
- Relacionat: De l'abandonament a les trajectòries d'expulsió escolar. Els processos de racialització en l'àmbit educatiu
L’impacte de la mentoria en clau antiracista
Mentora no és només aporta suport emocional i orientació per a l’alumnat en la seva transició a la postobligatòria, és també una estratègia d’inclusió social més enllà del propi itinerari educatiu. La mentoria és una oportunitat especialment valuosa per l’alumnat d’origen migrat o minories ètniques per ampliar els seus horitzons, reforçar el seu sentiment de pertinença i, sobretot, oferir-los referents positius que creguin en el seu potencial.
"La mentoria és especialment valuosa per l’alumnat d’origen migrat, per ampliar els seus horitzons, reforçar el seu sentiment de pertinença i oferir-los referents positius"
L’evidència demostra que, en la seva acció voluntària, les persones mentores sovint es converteixen en agents antirumors que desmunten prejudicis i mirades discriminadores, tant en els seus entorns personals com en la seva comunitat. A més, en molts casos, les relacions de mentoria afavoreixen un aprenentatge intercultural bidireccional, on tant la persona mentora com la mentorada s’enriqueixen de noves perspectives, experiències de vida i narratives.
Exemples com els Punts Mentora-CASC (on s’acompanya alumnat d’origen gambià i senegalès) o el Punt Mentora Pere Closa (on s’acompanya alumnat gitano) posen en evidència com la mentoria genera espais de permeabilitat entre grups culturals que sovint no tenen contacte i que viuen realitats molt diferents. Aquests espais no només afavoreixen la continuïtat educativa dels i les joves, sinó que contribueixen a construir una societat més justa i cohesionada.
L’abandonament escolar de l’alumnat migrat: una realitat que ens interpel·la a totes
En aquest context, la carta al sistema educatiu de la Déguène Eufemia Seck, de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya i membre de l'Equip Impulsor Mentora a Mataró, és un crit a l’acció. Ella ens recorda que el fracàs escolar dels joves d’origen migrat no és només un problema de les seves famílies o comunitats, sinó un fracàs col·lectiu. La seva veu ressona amb força:
"Nosaltres, com a filles i fills de persones d’origen migrant, també som catalans. El nostre fracàs és el vostre fracàs. La responsabilitat de la nostra educació és la responsabilitat del nostre sistema educatiu. El nostre futur és comú"
Cal doncs actuar amb una estratègia multi-nivell que inclogui el suport educatiu, la incidència política i el treball comunitari. Mentora és una de les moltes eines necessàries per revertir aquesta realitat, connectant les comunitats migrades amb la societat d’acollida i promovent la igualtat d’oportunitats per a tothom.
Si volem un futur on cap jove es quedi enrere, cal lluitar contra el racisme i les mirades discriminadores, i en aquesta lluita apostem per la mentoria com a eina de transformació educativa i social. Perquè l’educació no és només una responsabilitat individual, és un compromís col·lectiu.