Equitat Digital: Oportunitats educatives digitals per qui més les necessiten

Notícies

El passat 2 de febrer encetàvem el camí de buscar com acompanyar i cercar una digitalització educativa més humana al Festival x l’Equitat Digital. Celebràvem l’inici i el tret de sortida al Laboratori Digital d’Oportunitats Educatives de l’estratègia d’Equitat Digital. Començàvem el repte de transitar entre la prudència crítica i l’esperança transformadora que les tecnologies poden tenir en entorns educatius.

El laboratori és un espai en el qual connectar, aprendre i testar solucions que ofereixin noves i millors oportunitats a tots les infants i joves del territori. Ara fa just un any, poques setmanes després de l’inici del curs 2022-23, impulsàvem un primer projecte pilot: Avaluació 4.0. El projecte es va dur a terme amb la voluntat d’experimentar i qüestionar-nos la implantació de la IA a l’educació, estudiant-ne els potencials avantatges per a millorar les maneres d’aprendre, en el cas d’Avaluació 4.0, de com la IA podria aplicar-se en processos d’avaluació estudiantil.

Enguany, el debat de la digitalització educativa continua al centre de totes les mirades des que fa unes setmanes va aparèixer la notícia on s’explicava que Suècia trauria totes les pantalles de les seves aules. La notícia arribava quan a casa nostra ens trobàvem a les portes del nou curs escolar 2023-24 on l’aterratge indiscriminat de màquines, pantalles, robots i d’altres dispositius entraran a les portes de les aules a les nostres contrades.

En aquest context, a Equitat Digital hem mirat de prémer l’accelerador, liderant i impulsant un reguitzell d’activitats que volen activar lideratges, propostes i referents que promouen i difonen bones pràctiques d’equitat digital en tot el territori, buscant que aquestes puguin oferir noves oportunitats a qui més ho necessita.

Per a posar-nos en marxa aquest curs, impulsem aquest calendari d’oportunitats educatives digitals ple d'actes al llarg del mes d’octubre del qual et volem fer partícip.

T’hi esperem!


1. Connectant espais maker amb escoles per la inclusió

Entenem que a les aules sovint hi ha una manca d'accessibilitat als recursos que promouen el pensament computacional, la robòtica i la programació entre les nostres alumnes i docents. Això ens motiva a promoure continguts educatius inclusius que permetin als estudiants aprendre mitjançant el joc, i, sobretot, ajudant al desenvolupament d’habilitats de pensament computacional i que les faci accessibles per a qualsevol. En aquesta línia, la Fundació Bofill, en col·laboració amb Sistema THEAD, impulsa el Scratch Jr. Tactile Day, amb l'objectiu de connectar espais de fabricació digital amb escoles per fomentar la inclusió.

La iniciativa busca apropar el pensament computacional i la programació a tots els centres educatius, independentment dels seus recursos i de les característiques dels estudiants. Creiem que aquesta col·laboració és clau per humanitzar la tecnologia i fomentar la igualtat d'oportunitats i la inclusió, maximitzant l'impacte social positiu.

21/10/23, Barcelona
Inscriu-t'hi: Scratch Jr Tactile Day


2. Ciutat x l’Equitat Digital: Edhack Mataró

Un Edhack és un espai de col·laboració comunitària que impulsa noves aliances i relacions per abordar els reptes de la comunitat, amb un enfocament ampli que inclou l'equitat digital, el feminisme, la sostenibilitat, l'educació i molts altres temes. Després d'èxits en diferents localitats, ara ens concentrem a Mataró per afrontar el desafiament de l'equitat digital. La nostra missió és convertir Mataró en un laboratori creatiu que generi solucions per a una major igualtat d'oportunitats socials i educatives, fent servir una metodologia que involucra a tota la comunita.

Proposem dos itineraris: benestar digital i emprenedoria sostenible, amb diferents reptes per abordar. Els equips d'Edhackers poden triar el repte que més els inspiri per crear propostes tangibles que no només garanteixin l'accés digital, sinó que també promoguin la diversitat i la innovació per a una transformació social significativa.

20 i 21/10/23, Mataró
Inscriu-t'hi: EdHack Mataró


3. Construïm espais de confiança mediàtica. No m’ho empasso!

En l'era de la digitalització i la creixent proliferació de desinformació, és evident que alumnes de totes les edats estan exposades a grans quantitats d'informació de dubtosa qualitat i, en alguns casos, malintencionada. Això planteja riscos que van des de la manipulació ideològica fins a problemes de salut mental, amb un impacte major sobre les comunitats més vulnerables. Els centres educatius i les entitats socioeducatives tenen un paper crucial en la preparació de les generacions futures per abordar aquest desafiament, mitjançant la promoció del fact-checking (verificació d’informació) i la creació d'entorns digitals de confiança.

La jornada No m’ho empasso busca abordar aquest repte, connectant amb experts internacionals, explorant les últimes investigacions en educació, i experimentant amb pràctiques d'alfabetització informacional i mediàtica amb joves en l'àmbit local.

25/10/23, Barcelona
Insciu-t'hi: No m'ho empasso


4. Ajudarà la IA en la reducció de l’abandonament escolar?

Dins del nostre compromís amb l'avanç i la implantació ètica de la intel·ligència autèntica, liderem un grup de treball que compta amb la participació de Neus Lorenzo (SCP-IEC), Carles Sierra (CSIC) i Albert Sabater (UdG). La nostra missió és explorar, qüestionar i analitzar els riscos i possibilitats dels potencials usos de la intel·ligència artificial en l'àmbit educatiu, especialment en aquells processos que ajuden a minimitzar els fenòmens que poden afectar a les infants i joves més vulnerables.

En aquest context, coorganitzem una jornada amb els nostres socis a la regió del País Vasc, GAIA. L'objectiu és analitzar els reptes principals que la IA enfronta en la lluita contra l'abandonament escolar, mitjançant debats constructius, intercanvi de coneixements i la divulgació de les millors pràctiques. 

09/10/23, Bilbao
Incriu-t'hi: IA i abandonament escolar prematur

________________________________________________________________________

T’animem a participar de tots aquests actes en el marc de la línia de finançament Redes de innovación i transformación digital para la equidad. A més, per anar escalfant motors, ens agradarà que comparteixis amb nosaltres, o simplement dir-hi la teva a les xarxes amb l’etiqueta #EquitatDigital.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar