25/10/2023
09:30h - 19:00h

No m'ho empasso! Construïm espais de confiança mediàtica

C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona Veure mapa

La desinformació (o les fake news) sempre han estat presents al nostre voltant. Però l’accés generalitzat a la tecnologia i l’accelerada digitalització educativa, fa d’aquest complex fenomen quelcom encara més rellevant i urgent.

Per tant, ara més que mai, sabem que els nostres infants, adolescents i joves, es troben altament exposats a grans volums d’informació que pot ser de baixa qualitat, o fins i tot malintencionada. Això fa que emergeixin riscos de manipulació ideològica, desmotivació per l’aprenentatge, desafecció democràtica, polarització o fins i tot problemes relacionats amb la salut física i/o mental. A més a més, també sabem que la desinformació i els discursos d’odi impacten amb molta més rellevància a les comunitats més vulnerables, les quals disposen de menys eines i estratègies per protegir-se de la influència nociva d’aquestes informacions.

Per això, els centres educatius i les entitats socioeducatives tenen un paper determinant en aquesta feina contra la desinformació, ja que són les responsables de preparar les generacions futures per afrontar aquest repte amb garanties. Des de les aules i altres espais educatius no formals, podem fomentar la detecció de la desinformació (fact-checking) entre les alumnes, convertint-les en agents actives que eviten la difusió de notícies falses. I alhora, aprendre a construir espais de confiança mediàtica als entorns digitals.

A la jornada No m’ho empasso volem entomar aquest repte per a prendre consciència i posar-nos en marxa. Tindrem l’oportunitat de connectar amb professionals de referència internacional, apropar-nos a la recerca educativa més actualitzada, descobrir models avançats d’alfabetització informacional i mediàtica (AMI), i fins i tot, experimentar amb pràctiques educatives que ja s’estan duent a terme amb infants i joves del nostre territori.


Programa de l'acte:

  • 09:30 - 10:00 / Benvingudes al Hub Social! Cafè de benvinguda i xarxa.
  • 10:00 - 10:25 / Obertura de l’acte, a càrrec de l’Alba Tobella - Verificat
  • 10:25 - 10:30 / Presentació del projecte Centres Desfake a centres de Catalunya.
  • 10:30 - 10:50 / Conferència: Aterratge de l’AMI a l’educació. Concepte i marc”, amb Kari Kivinen
  • 10:50 - 11:20 / Cafè
  • 11:20 - 11:35 / Píndola musical, de la mà de l'IE El Til·ler, amb Domi Viñas.

    11:35 - 12:45 / Experiències: “Què poden fer les institucions i la societat civil per impulsar l’Alfabetització Mediàtica i Informacional” amb exemples europeus i dels Estats Units.

    • 12:45 - 13:00 / Presentació del Laboratori Equitat Digital i Grup de treball de Confiança Mediàtica, a càrrec d’Héctor Martínez.
    • 13:00 - 14:00 / Update de recerca: “Què ens està dient la recerca? Aprenentatges, conclusions i línies prometedores d’investigació”. Exposicions d'investigadors referents en alfabetització mediàtica informacional i un diàleg sobre els reptes educatius que planteja aquesta recerca en l'àmbit educatiu. 
        • Santiago Tejedor professor i director del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB.
        • Charo Sadaba - Doctora en Comunicació i Catedràtica titular de Publicitat en la Facultat de Comunicació de la Universidad de Navarra
        • Eva HerreroDoctora en investigació de "Medios de Comunicación". Professora de Periodisme en el Departament de Comunicació de la UC3M.
        • Moderat per Azucena Vázquez - Directora de Transformación Digital en Escuela21 i coordinadora de la SX3 Academy a la CCMA.
    • 14:00 - 15:00 / Dinar
    • 15:00 - 16:00 / Cercle d'aprenentatge Centres Desfake. Espai destinat per a docents i participants en el projecte Centres Desfake. La resta d'assistents tindrà l'espai obert al HUB social per fer networking.
    • 16:00 - 19:00 / Exploratori de Confiança Mediàtica: Com transitem des de la desconfiança cap a la veracitat?
      • 50’ Diàleg:
      • 10’ Coffee Break: al llarg del descans, les participants tindran l'oportunitat de triar el taller al qual voldran participar i aprofundir a continuació.

      La jornada serà retransmesa en línia fins aquest punt (els tallers no seran retransmesos). T'animem a participar presencialment per gaudir de l'experiència de la jornada en la seva plenitud.

      • Tallers: podràs participar d'una de les 4 experiències que presentarem que ja estan posant en marxa l'aprenentatge mediàtic informacional als espais educatius. 

      Proposta 1: Com aprenem a clicar críticament i assenyada? Pràctiques d'aula per a l'alfabetització mediàtica 

      Amb Catesco i el periodista i docent Marc Navarro, aprendrem a detectar i a abordar la desinformació que es difon a les xarxes. L’objectiu és aproximar-nos als postulats de la UNESCO pel que fa a l'alfabetització mediàtica i informacional, i conèixer propostes didàctiques senzilles de traslladar a l'aula per aprofundir en l'alfabetització mediàtica de l'alumnat.

      Proposta 2: No cola!

      De la mà de l'Ariadna Delgado (@VedrunaRipoll) podreu descobrir que la informació que rebem per diferents mitjans no sempre és el que sembla. De la mà de l’Ariadna Delgado podreu submergir-vos en una anàlisi crítica i educativa sobre la desinformació, amb activitats pràctiques per portar a la vostra aula. A més, us presentarem un projecte educatiu inter-etapes (3-16) com a exemple.

      Proposta 3: Com promovem l’interès del jovent per una actualitat ben informada?

      Amb l’equip del diari Junior Report reflexionarem sobre el vincle del jovent amb l’actualitat. Són només receptors de notícies o tenen interès per anar-les a buscar? Com podem fer que vulguin estar informats? I ben informats? En aquest taller dissenyarem eines i dinàmiques que ens ajudin a despertar l'interès de l'alumnat per l’actualitat, així com recursos didàctics per treballar-la a l’aula de forma crítica.

      Proposta 4:Com podem submergir-nos en la realitat digital i informacional de l’alumnat? 

      De la mà de l’equip de Verificat, ens preguntarem com es relacionen els i les joves amb la informació en el món digital d'avui en dia. Explorarem amb curiositat les xarxes socials que utilitzen, els referents que els inspiren i com poden ser víctimes de la desinformació. En aquest canvi de paradigma, ja no n'hi ha prou amb les habilitats bàsiques de lectura i escriptura; descobrirem què significa l'alfabetització mediàtica i informacional.

      No m'ho empasso! Construïm espais de confiança mediàtica
      a
      C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona

      Equip

      Equip implicat

      Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

      Acceptar