Les fires d’orientació, una oportunitat de resposta comunitària al risc d’abandonar els estudis
10/02/2025

- La Plataforma Zero Abandonament fa una crida a incorporar la lluita contra l’AEP a totes les fires d’educació i orientació com espais on construir models comunitaris i territorials d’orientació, claus per garantir trajectòries educatives exitoses.
- Les fires han d’anar més enllà de la informació i oferir acompanyament i eines d’autoconeixement perquè cap jove es trobi sense opcions ni referents en la seva transició acadèmica i laboral.
- A Catalunya se celebren més de 100 fires a 41 comarques: t’expliquem on trobar la més propera i com pots inspirar-te.
- Ets un organitzador/a o tècnic/a municipal preparat un esdeveniment d'orientació? Descarrega’t “4 estratègies per esdeveniments d’orientació contra l’Abandonament Escolar Prematur"
L’abandonament escolar prematur (AEP) continua sent un dels principals reptes del sistema educatiu a Catalunya. Tot i la seva reducció en els darrers anys, Catalunya continua lluny dels objectius europeus i l’AEP continua afectant especialment aquells joves amb menys recursos socioeconòmics, amb progenitors amb nivells d’estudis baixos o que han tingut experiències educatives desafavorides.
La sortida prematura del sistema educatiu comporta conseqüències greus en la trajectòria de vida de molts joves, limitant les seves oportunitats i generant una precarietat que pot marcar el seu futur a llarg termini. Les causes de l’AEP són diverses i interconnectades, i evidencien la necessitat d’un enfocament integral i personalitzat en l'atenció als joves en risc o que ja han abandonat.
Les fires d'orientació poden ser un espai de visibilització de la xarxa d’orientació existent i dels recursos disponibles, garantint que cap jove es trobi sense opcions.
L’orientació, un factor determinant de l’AEP que implica centres, família i xarxa local
Sabem que un dels factors determinants és la desigualtat en l’accés a l’orientació acadèmica i professional. Molts joves no compten amb referents o amb el suport necessari per prendre decisions informades i acompanyades sobre el seu futur, fet que contribueix a perpetuar les desigualtats socials. Aquells que tenen menys recursos sovint reben una orientació insuficient o esbiaixada cap a itineraris limitats.
L’orientació acadèmica i professional hauria de ser un eix fonamental del sistema educatiu per garantir que cap jove es trobi sense alternatives a l’hora de construir el seu projecte de vida i professional i de gestionar la seva carrera al llarg de la vida. Malgrat això, a Catalunya, aquesta orientació encara és tardana, fragmentada i desigual.
La majoria de joves reben informació limitada i, sovint, massa tard, amb un enfocament centrat en opcions convencionals com el Batxillerat, deixant de banda altres vies formatives igualment valuoses. Reduir les desigualtats en l’AEP passa per millorar també l’accés equitatiu a serveis d’orientació que ajudin els joves a prendre decisions fonamentades i alineades amb els seus interessos i capacitats.
Una orientació més eficaç millora les transicions educatives i evita que molts joves abandonin abans d’hora.
Per garantir transicions educatives justes i ben informades, l’orientació hauria de situar-se al centre de l’acció educativa, tant dins com fora de l’escola. Això implica que tots els joves han de tenir l’oportunitat de dissenyar el seu itinerari formatiu d’acord amb les seves necessitats, interessos i capacitats. A més, és fonamental que aquest procés inclogui opcions formatives alternatives i fomenti la implicació de les famílies, ja que les experiències i expectatives familiars tenen un gran impacte en les decisions dels joves.
- Relacionat: Donar eines per garantir itineraris, com les famílies poden prevenir l'abandonament escolar
En aquest sentit, el Decret d'orientació educativa anunciat pel Departament d’Educació i Formació Professional, actualment en fase d’esborrany, busca establir un marc organitzat per a l'orientació a tots els centres d'educació secundària i postobligatòria de Catalunya. Aquesta iniciativa és un pas important, però tenim molts reptes a superar, ja que el sistema actual és insuficient i desequilibrat.
Fora del centre educatiu els municipis tenen un paper clau en aquesta estratègia. Com a administracions de proximitat, poden impulsar accions d’orientació i acompanyament adaptades a les necessitats del jove i del territori, articulant xarxes de suport que involucrin escoles, famílies, empreses i altres agents socials. Una “estratègia d’orientació municipal” pot ser una eina efectiva per millorar la coordinació de recursos i accions d’acompanyament i contribuir a reduir l'abandonament escolar prematur.
L’enfocament comunitari i territorial de l’orientació permet construir un model global que abraci les dimensions acadèmica, socioemocional i professional de l’alumnat.
Els municipis i les administracions locals poden desplegar diverses iniciatives per millorar l’orientació acadèmica i professional: les xarxes d’orientació, els serveis municipals especialitzats i els programes de col·laboració entre centres educatius, ajuntaments i empreses, així com els tastets d’oficis i els programes de mentoria en són alguns exemples. Una de les grans lliçons apreses és que les estratègies d’orientació més efectives són aquelles que impliquen múltiples agents i s’articulen en xarxa, establint vincles sòlids amb l’entorn i el context familiar de l’alumnat.
Les Fires d’Orientació, un punt de trobada on posar-se en marxa
En aquest sentit, les Fires d’Orientació Acadèmica i Professional representen una acció coordinada que ajuda a visibilitzar la xarxa d’orientació i a connectar els joves amb els recursos i serveis disponibles. Aquestes fires actuen com un punt de trobada entre diferents agents educatius i professionals, dinamitzen el territori, faciliten l’accés a la informació i reforcen el paper de l’orientació en les transicions educatives i laborals.
Joves i famílies poden trobar en aquestes fires un punt de partida per accedir a alternatives educatives més adaptades a les seves necessitats.
Les fires d’orientació acadèmica i professional són -o poden ser- molt més que esdeveniments informatius. Tot i que per si soles no garanteixen una resposta integral ni personalitzada, tenen el potencial d’inspirar, orientar i apoderar els joves perquè puguin imaginar i construir un futur amb sentit. És fonamental que aquestes fires incorporin una mirada inclusiva i atenguin específicament els i les joves en situació de risc d’abandonament escolar prematur. Això implica no només oferir informació sobre opcions formatives, sinó també generar espais de diàleg, suport i acompanyament per a la presa de decisions informada. Per garantir-ho al màxim, especialment a l’alumnat que necessita més acompanyament, és essencial que els docents referents facin una prescripció amb recomanacions.
Joves i famílies poden trobar en aquestes fires un punt de partida per accedir a alternatives educatives més adaptades a les seves necessitats, així com a serveis que permetin superar barreres socials i acadèmiques.
Tot i que la motivació i la informació són claus, no són suficients: les principals causes vinculades a l'AEP estan relacionades amb la situació social, econòmica i d'origen, a les baixes competències acadèmiques i a les dificultats d’aprenentatge.
Imaginem una persona estudiant de quart d’ESO que considera deixar els estudis. "No serveixo per estudiar", "això no és per mi" o "a casa necessiten que treballi". O una persona jove que ha començat batxillerat o cicle formatiu i, un cop ha passat la primera avaluació s’adona que “no és el que m’imaginava”, “el nivell és massa alt per mi”, “jo m’estimo més treballar”. Són frases que poden ressonar en la seva ment. Assistir a una fira podria ser el punt d’inflexió que necessita si aquesta contempla l’atenció també dels i de les joves que es troben un moment de risc d’abandonar els estudis. Allà, aquest jove podria accedir a tallers pràctics, xerrades motivacionals i orientació personalitzada que no només li mostrin opcions formatives adaptades als seus interessos i habilitats, sinó que també li permetin connectar amb referents que l’inspirin a imaginar un futur diferent i ple de possibilitats.
Però tot i que la motivació i la informació són claus, cal que recordar que no són suficients per superar els reptes reals que enfronten molts joves. Les principals causes vinculades a l’AEP a quart d’ESO estan relacionades amb la situació social i econòmica d’origen, a les baixes competències acadèmiques adquirides i a les dificultats d’aprenentatge.
Ampliar la mirada de les fires proporcionant orientació i suport als joves per prevenir l'abandonament escolar prematur és obrir portes a noves i més oportunitats. I fer-ho, a més, des del territori, les aliances i el treball comunitari, ofereix una resposta integral que situa als joves centre de l’acció orientativa.
Quan i on trobar una fira propera a nosaltres?
A Catalunya se celebren més de 100 fires d’educació a 41 comarques. La majoria tenen lloc durant els mesos de març i abril, coincidint amb moments clau de presa de decisions acadèmiques i professionals.
Consulta el mapa interactiu per identificar la fira teva d’educació més propera i descobrir esdeveniments destacats:
Diversos consells comarcals adherits a la Plataforma Zero Abandonament, com el Baix Ebre, Alt Penedès i Bages, ja integren la lluita contra l’AEP en els seus esdeveniments anuals d’orientació i ocupació.
- Relacionat: La Fira Èxit de Vilafranca del Penedes: Orientació acadèmica i professional pel Zero Abandonament
Més enllà de la informació: l’orientació com a eina d’apoderament i autoconeixement
Sabem que tot i que gran part de les accions orientadores es concentren al moment de la transició de l'ESO a secundària post-obligatori, tot indica que l'orientació i acompanyament ha de poder començar en cursos més primerencs de l'ESO. Com assenyala l’evidència científica, els programes d’orientació que millor funcionen són els que formen al personal que faran l’orientació, els que generen vincle entre l’alumne i la persona orientadora i combina les activitats grupals amb les individuals i els que s'adapten millor a cada etapa educativa.
No es tracta només d’afavorir l'accés dels estudiants a la informació necessària sobre els requisits d’accés als diferents itineraris postobligatoris i assegurar que tant el Batxillerat com els Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM). Ni tampoc tan sols de reforçar els canals de comunicació perquè els joves coneguin totes les seves opcions. El professorat i les persones que orienten als estudiants i joves han de poder proporcionar eines d’autoconeixement als alumnes per ajudar-los a reconèixer les seves fortaleses, possibilitats i mancances. Com també recursos de resiliència que els permeti madurar i fer-se càrrec de les seves decisions. Fer-ho, a més, establint un vincle significatiu i adaptant-se al que el jove necessita. Aquest procés d’autoconeixement, confiança i resiliència és essencial perquè els joves puguin prendre decisions informades i realistes sobre el seu futur acadèmic i professional.
- Relacionat: Inscriu-te a la jornada ‘Capacitar famílies, reforçar futurs: Claus per la continuïtat educativa’
Més recursos de suport
La Plataforma reuneix municipis i comunitat educativa per explorar, aprendre i compartir al voltant de la lluita contra l’abandonament escolar prematur (AEP). Amb més de 700 persones, 300 institucions i 100 ajuntaments col·laborant-hi el 2024, il·lustra com l’impuls local pot convertir-se en motor de canvi perquè cap jove abandoni els estudis. No et perdis aquests materials indispensables:
- Guia: Municipis que no abandonen. Pràctiques inspiradores contra l'Abandonament Escolar Prematur
- Interactiu: 15 experiències contra l’AEP des de l’acció social
- Proposta: Els tallers tallers d'Ombres de Colors contra l’abandonament arriben als instituts perquè els joves prenguin la veu
- Infografia: Quines conseqüències té abandonar els estudis?
- Crònica: Revolució en l’orientació acadèmico-professional: l’impuls i la feina dels municipis catalans en la lluita contra l’abandonament escolar
- Article: Inspirant Estudiants, Transformant l’Orientació Municipal
- Jornada: Orientació contra l'Abandonament Escolar Prematur
📩 Si formes part de l’organització d’una fira i vols integrar la perspectiva de l’AEP, contacta amb Zero Abandonament per accedir a materials, assessorament i suport personalitzat.