Polítiques d’autonomia de centre i rendició de comptes en educació a Catalunya – projecte REFORMED

Obert

A Catalunya s’ha entomat el repte d’afavorir simultàniament l’autonomia escolar i l’avaluació externa sobretot des de l’aprovació de la Llei d’Educació de Catalunya el 2009. Això planteja un desafiament ineludible per a la governança escolar: aconseguir un equilibri entre autonomia i rendició de comptes que permeti enfortir els projectes educatius de centre, millorar els aprenentatges i facilitar el creixement professional dels docents.

L’estudi Reformed examina la implementació de les polítiques de descentralització, autonomia escolar i rendició de comptes en diferents sistemes educatius: Espanya (Catalunya i Madrid), Països Baixos, Noruega, Xile, Mèxic i Brasil. I es fixa en com els equips directius i el professorat perceben, interpreten i implementen aquestes polítiques a les seves escoles.

En el seu focus a Catalunya, mitjançant entrevistes i qüestionaris administrats a una mostra representativa de 80 centres escolars, l’estudi analitza com l’autonomia educativa i de gestió està modificant les pràctiques escolars a escoles i instituts, i com les avaluacions externes impacten en el seu dia a dia. Es para especial atenció al cas dels centres més desafavorits, amb l’objectiu d’informar futures decisions polítiques i identificar quines mesures i instruments de governança escolar poden ser més sensibles a les seves necessitats.

REFORMED (Reforming Schools Globally: A Multi-Scalar Analysis of Autonomy and Accountability Policies in the Education Sector) és un projecte europeu liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona i dirigit pel Dr. Antoni Verger, professor del Departament de Sociologia de la mateixa universitat. El projecte compta amb finançament de l’European Research Council i el suport de la Fundació Jaume Bofill per a la realització de l’estudi a Catalunya.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar