Ets un docent, directiu, polític, familiar d'un estudiant, o membre d'una entitat del tercer sector i vols saber com impulsar oportunitats per a promoure l'equilibri en línia? Arriba la segona edició del Festival per l’Equitat Digital. Un espai on volem continuar celebrant que una digitalització educativa més humana sí que és possible. I, per fer-ho, volem entomar la missió que implica garantir un benestar digital dels infants a tot arreu: als centres, a les llars, i a la comunitat.
---
Aquest acte està inclòs dins la Línia 3 - Trencant motlles - de la subvenció Impuls Digital, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - Next Generation EU, impulsat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Per tant, la participació, per part dels docents de l'administració (educació pública o concertada) està reconeguda i podrà ser certificada. Per fer-ho, caldrà l’assistència presencial i la presentació del treball autònom addicional.
---
Els adults som els referents i, com a tal, segurament cal que reconeixem que aquí també hem adquirit un mal hàbit, només cal mirar les cares dels passatgers al transport públic. Encara més, si ens posem les ulleres de l’equitat: les desigualtats són majors en aquelles capes de la societat on la fragilitat també ho és. I és aquí on volem posar el focus, en identificar les millors propostes que ens ajudin a aplicar les solucions adequades que garanteixin el benestar digital en aquells entorns que més ho necessiten.
Impulsem una nova edició del Festival x l’Equitat i volem que sigui un espai de xarxa entre els diferents actors de l’ecosistema: un espai on conèixer què diu l’evidència i compartir solucions per afrontar els riscos i empoderar els nostres estudiants i comunitat docent a defensar-se autònomament i proactiva de tots aquests. Una jornada que ens crida a descobrir com el Regne Unit ha esdevingut un territori pioner en l’aposta per la recerca sobre la protecció de la infància als entorns digitals i la promoció d’oportunitats en clau de benestar. S’ha regulat l’ús del telèfon mòbil, però sabem que el repte va més enllà, i ens preguntem quines són les qüestions que queden per resoldre que garanteixen el benestar digital dels estudiants de Catalunya.
- Com obrim la mirada més enllà del debat telèfons sí, telèfons no?
- Com aprenem de l’impuls de polítiques públiques de país que duen a terme els territoris del nostre voltant?
- Com haurien de ser els plans de Benestar Digital que garantissin els drets dels nostres estudiants?
- Com es pot treballar a l’aula l’autoregulació per mantenir un equilibri entre els bons usos, i l’abús a les pantalles?
- Com ajudem a les famílies en l’acompanyament i la regulació, i garantim espais d’equitat en el fora escola per a tot l’alumnat?
Per escalfar motors, et convidem a llegir Infants, adolescents i mòbils: certeses i incògnites de la recerca i compartir les teves reflexions a les xarxes.
El Festival x l’Equitat es podrà seguir en línia per aquells espais de ponències i debats. Pel que fa a les experiències de bones pràctiques i casos d’èxit es compartiran en obert en finalitzar l’acte. Els tallers només es podran realitzar en persona, assistint a l’acte i la tria d’aquests es farà en el moment de la inscripció. La participació en l'acte podrà ser certificada pels docents*.
T’animem a venir presencialment per aprendre, inspirar-te i dir la teva!
PROGRAMA
- 15:30h -15:45h - Obertura de portes i benvinguda.
- 15:45h - 15:55h - Espai obert interactiu Passem pantalla? Vivint experiències desendollades.
- 15:55h -16:05h - Benvinguda de l’acte: La tecnologia com a palanca d’oportunitats educatives, a càrrec de Begonya Gasch, Directora General de la Fundació El Llindar, Patrona de la Fundació Bofill.
- 16:05h -16:15h - Rebuda per part de l’equip d’Equitat Digital: Promoure el Benestar Digital com a estratègia d’equitat, a càrrec d’Héctor Gardó, Director d’Equitat Digital de la Fundació Bofill.
- 16:15h -16:40h - Pantalles: mites, evidències i reptes, a càrrec d’Héctor Ruiz, Director al International Science Teaching Foundation.
- 16:40h -16:50h Context polític sobre el Benestar Digital al Regne Unit: Com l’evidència inspira noves mesures per garantir els drets digitals dels infants?, a càrrec de Sakshi Ghai, Doctora en psicologia a la Universitat d'Oxford i membre del grup de Recerca actiu al Programa sobre el Benestar de l’Adolescent en l’Era Digital.
- 16:50h -17:00h Comunitats, tendències i solucions prometedores al Regne Unit: Quines són les aliances comunitàries estratègiques per garantir usos responsables digitals?, a càrrec de Cliff Manning, Director de recerca i desenvolupament a Parent Zone.
- 17:00h a 17:25h - Diàleg obert: Mesures de promoció del benestar digital en educació: Com afrontem el repte a Catalunya?, a càrrec de Liliana Arroyo, Directora General de Societat Digital, amb Sakshi Ghai i Cliff Manning.
- 17:25h - 18:15h - Taula rodona: El context català amb:
- Joan Cuevas, Director general d’innovació educativa, currículum, digitalització i llengües al Departament d’Educació #administració
- Elena Flores, Psicóloga clínica, membre de l’Unitat de Conductes Addictives de l’Adolescent #salut
- Xavier Casanovas, Matemàtic i Doctor en filosofia, impulsor de la plataforma Adolescència Lliure de Mòbil #famílies
- Núria Sabaté, Directora Escola Marià Fortuny de Reus #educació
- Facilitat per, Ismael Peña-López, Director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
Per tota aquesta franja horària hi haurà servei de traducció simultània, podent-se gestionar en l'espai de benvinguda i registre en arribar al HUB Social. L'acte comptarà amb transmissió en línia. Després de la pausa, es podrà gaudir de l'espai de diàlegs. Els tallers i les experiències no es retransmetran. Per l'espai d'experiències, es compartiran en línia més endavant.
- 18:15h - 18:45h - Pausa-cafè i distribució per itineraris. La tria d’itinerari es farà el mateix dia del festival, per ordre d'arribada, per garantir que tots els espais estan ben aprofitats. Disculpes anticipades als qui arribareu més tard!
- 18:45h - 20:10h: Itineris d’Equitat Digital:
DIÀLEGS - Sala Innovació (auditori - planta baixa):
- 18:45h- 19:25h - Diàleg 1: Pantalles, adolescència i famílies: Com empoderem a les famílies per a regular l’ús, reduir l’abús i debatre sobre la prohibició de les pantalles amb els seus fills? Amb Marc Masip, Mariela Reiman, i Jorge Flores, facilitat per Èric Roig.
- 19:30h- 20:10h - Diàleg 2: En veu dels experts juvenils: Com perceben els adolescents el seu benestar digital, des de la mirada de qui domina la tecnologia? Amb joves d’arreu del territori, involucrats en projectes i programes amb usos tecnològicament avançats (maker, IA, programació, podcasting…), facilitat per José Ramón Ubieto.
TALLERS - Sales Crític i Cooperació (planta 3):
- 18:45 - 19:25h - Taller Sigues genial a internet: aprèn com acompanyar als infants a protegir-se, explorar i guanyar la confiança necessària per navegar i ser ciutadans de ple dret als entorns digitals. En col·laboració amb Megan Rose de Parent's Zone i Eulàlia Alemany de Fad Juventud.
- 19:30h- 20:10h - Taller Cibermanagers: coneix com activar el teu alumnat per a què siguin actors protagonistes de la intervenció ajudant en la formació i transferència de coneixement a estudiants menors, famílies i docents en l'ús segur i responsable en clau de prevenció i riscos a la xarxa. En col·laboració amb Iker Martínez, de Pantallas Amigas.
EXPERIÈNCIES - Sala Cocreació (planta baixa):
- 18:45 - 19:25h - Bloc d'experiències 1, amb:
- [Des]Connecta't, impulsant els hàbits saludables al barri de Girona Est, amb Mariona Serradell i Anabella Bellelli
- Estratègia digital de centre referent, el cas pioner de la Salle Premià, amb Marta Mas
- KOA Tecnologia: programa de promoció i prevenció pel bon ús de les tecnologies entre les comunitats educatives de primària, amb Irene González i Àlex Gili.
- 19:30h- 20:10h - Bloc d'experiències 2, amb:
- Pantalles: ús o abús?, conscienciant l'adolescència des del Centre Jove de Salut de l'Ajuntament de Girona, amb Carme Fornells i Sergi Garcia
- Acompanyem la parentalitat digital, una proposta de Serveis Territorials d'Educació de Girona, amb Francesc Granés
- Garantint oportunitats digitals de qualitat, l'experiència de l'IE La Mina, amb Elisabet Samà i Anna Maria Fornos.
- 20:15h -20:30h: Espai lliure per fer xarxa. (pati)