MATH TUTORING
Multiply the opportunities for academic success
CompletedMATH TUTORING is aimed at pupils in the 6th year of primary school who have not consolidated their basic knowledge of mathematics and who, therefore, need to receive support in this area to guarantee their educational success. This proposal, inspired by different methodologies of international reference such as National Tutoring Programme (UK), Americorps and Rescue Plan Funding (USA), presents a model of educational support that goes far beyond reinforcing the learning of mathematics; it also seeks to overcome the negative feeling or perception that many
students develop.
What do we propose and why is a project like MATH TUTORING necessary?
For many students, mathematics is perceived as a subject that generates fear and respect. It is often during primary school that this feeling begins to develop and, unfortunately, ends up affecting academic results.
The MATH TUTORING project has been created to overcome this fear and help children to improve their learning in the area of mathematics. A proposal that provides these children with the confidence, security and motivation they need outside school hours.
Mathematics is a key skill in the intellectual development of people, it is part of our daily lives. And not all children have the same opportunities throughout the learning process. These facts, plus those described above, make it necessary to develop educational support proposals such as MATH TUTORING, designed for those children who need it most.
What methodology do we use and how do we implement it?
MATH TUTORING has been implemented for the first time in the academic year 2022-23. The intervention was aimed at pupils in the 6th year of primary school and has involved 50 schools throughout Catalonia. In order to measure its effectiveness, this proposal evaluate through a randomized impact assessment. In other words, the impact of the project is compared between those who benefit from it
(treatment group) and those who do not (control group).
These are the key features of the project:
> Trained tutors. Each group of students is assigned a tutor who has received specific training in the didactics of mathematics according to the methodology of the project.
> Small groups. Each group is made up of 3 or 4 students from the same level and school, so the sessions are personalised and last 1.5 hours per week.
> Active teaching. The different concepts and mathematical skills are acquired while
exploring, manipulating and sharing with the group. Each session ends with a short
time of individual practice, with the support of the tutor.
> Technological support. A virtual platform helps tutors to see progress and adapt activities. This optimises impact and facilitates evaluation. Tutors have regular coaching to ensure that the activities are the most appropriate and motivate children.
More information: mathtutoring.cat
This programme is funded by:
Events
Previous events
-
Increasing educational opportunities by advancing evidence-based public policy
Increasing educational opportunities by advancing evidence-based public...
The Bofill Foundation has led a pioneering randomized control trial (RCT), the first of this type applied to educational programs in Spain, with more than 230 schools and...
23/11/2023 09:15h - 13:30h
HUB SOCIAL - Fundació Bofill C/ Girona, 34 Interior
More information
Projects
Related projects
-
LECXIT is a project which aims to increase children’s educational success by working to improve their reading comprehension.
-
PENTABILITIES is a project designed to foster students’ social and emotional skills in the classroom, using a series of digital and innovative tools. It is focused on secondary school students in a vulnerable situation.
Team
Project team
-
Xavier Alarcón
Impulsor de Passaport Edunauta (Aliança Educació 360)
Impulsor de Passaport Edunauta (Aliança Educació 360) Doctor en Educació per la UDG, on ha estat enfocat en estudiar projectes de mentoria social per a joves immigrants extutelats i persones refugiades. Es va graduar en Treball Social per la URV i va realitzar el Màster Interuniversitari en Jov…
See more
-
Neus Banqué-Martínez
Tècnica de recerca de l'avaluació qualitativa dels programes de Suport Educatiu
Doctora en didàctica de les Ciències i les Matemàtiques per la UAB, Llicenciada en Psicopedagogia per la UOC, i formació inicial de Mestra per la UB. La seva trajectòria professional es vincula a la formació inicial i permanent de mestres i professionals de l’educació, com a professora associad…
See more
-
Candela Blanco
Dinamitzadora de la xarxa Mentora
Graduada en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster del professorat a la mateixa institució. Amb experiència en el món de la consultoria social. Especialment en l'àmbit de l’administració local, generant eines, diagnosis i plans estratègics aplicats per a la millora de les po…
See more
-
Víctor Casanova
Graduat en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Rovira i Virgili. Va cursar el grau superior en administració i finances.La seva experiència laboral va iniciar-se en diferents empreses com a administratiu comptable. Aquest últim any es va embarcar a Holanda per a treballar de Coor…
See more
-
Marina Gallardo
Tècnica d'acompanyament a centres MATH TUTORING
Graduada en Psicologia per la UAB i màster en Neuropsicologia per la UOC. Actualment, està finalitzant l’especialització en Psicopedagogia. Tot i haver focalitzat la major part de la seva experiència laboral amb el col·lectiu de gent gran, vetllant pel seu bon envelliment actiu i el seu benest…
See more
-
Montse Gisbert
Llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili, posteriorment també va cursar un màster de Gestió del Patrimoni Cultural a la Universitat de Barcelona i un màster en Màrqueting Digital a la Universitat Oberta de Catalunya. Amb la UOC, a més a més, va especialitzar-se en Relacio…
See more
-
Mar Grifol
Coordinadora Territorial de Code Club
Coordinadora Territorial de Code Club Diplomada en Educació Social i Postgrau en Intervenció amb infants i famílies en situació de risc social a la UAB. Compta amb 20 anys d’experiència en el sector formatiu amb adolescents i joves en risc d’exclusió social, especialment en en marc de la Unitat d’…
See more
-
Esther Nadal
Tècnica de recerca de l'avaluació qualitativa dels programes de Suport Educatiu
Graduada en Magisteri d’Educació Infantil, Llicenciada en Psicopedagogia i Doctora en Psicologia de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Amb més de 15 anys d’experiència en el sector educatiu. Ha coordinat el programa d’acompanyament educatiu per a infants i joves de la Fundació Catalunya La…
See more
-
Ona Guiteras
Assistent de recerca LECXIT (Suport Educatiu) i MATH TUTORING
Graduada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Anàlisi Econòmic per la Universitat Carlos III de Madrid, on va exercir com a assistent de docència. Té experiència com a consultora econòmica i analista de negoci. Ha sigut voluntària en centres d'educació en el lleure du…
See more
-
Núria Sala
Cap de projectes i gestió del coneixement de l’Aliança Educació 360
Graduada en Antropologia Social i Cultural i Màster en Antropologia i Etnografia per la Universitat de Barcelona. També ha cursat el màster en Models i estratègies d'acció social i educativa en la infància i l'adolescència a la Universitat Ramon Llull. Ha treballat com a consultora a D-CAS fent a…
See more