El teu color de pell, el teu cognom o el teu codi postal determinen què veus a internet, com t’etiqueten els algoritmes i quines oportunitats tens. En aquesta conversa amb Ruha Benjamin, experta en tecnologia i justícia social, explorarem com el racisme digital es manifesta en l’educació i què podem fer per revertir-lo.
Abans, a la taula rodona amb persones expertes abordarem per què és crucial parlar de racisme digital i com podem combatre’l des de l’educació i la societat. Un debat imprescindible per construir un futur digital més just.
Les tecnologies digitals s’han infiltrat a tots els àmbits de la nostra vida. Els algoritmes determinen des de la música que escoltem fins als productes que comprem, passant per les connexions afectives. El teu color de pell, el teu cognom o el teu codi postal influeixen en allò que veus a internet, en com et categoritzen les màquines i, per descomptat, en les oportunitats educatives. En aquest context, parlar de racisme digital és una necessitat social urgent.
Com es manifesta el racisme digital en l'educació i quins reptes hem d’afrontar per garantir un futur digital més just?
Així, el racisme digital emergeix com una nova forma de discriminació que no només replica les desigualtats existents, sinó que crea noves formes d’exclusió. Els algoritmes i les plataformes digitals sovint perpetuen estereotips i invisibilitzen grups vulnerables, reflectint biaixos presents en el seu disseny. La promesa d’un món digital democràtic, equitatiu i connectat s’està veient erosionada per una realitat cada cop més preocupant. Algunes autores han parlat de l’automatització de les desigualtats (Virginia Eubanks), algoritmes opressors (Safiya Umoja Noble), armes de destrucció matemàtica (Cathy O’Neill) o que la tecnologia té raça (Ruha Benjamin).
Per què és important parlar-ne?
Aquest fenomen afecta els drets digitals i l'educació en tres dimensions clau:
- El desequilibri d'accés a oportunitats digitals de qualitat.
- Els biaixos incrustats en els sistemes digitals aplicats a l'aprenentatge.
- I l'impacte negatiu sobre els estudiants més vulnerables.
Aquesta trobada combinarà la mirada internacional de la mà de Ruha Benjamin amb exemples i experiències concretes que s’estan duent a terme a casa nostra. És una oportunitat per entendre com el racisme digital es manifesta en l'educació i quins reptes hem d’afrontar per garantir un futur digital més just.
Per combatre-ho, és imprescindible dissenyar noves estratègies socioeducatives i programes que abordin aquest repte. Plegades, reflexionarem i ens qüestionarem:
- Per què diem que les tecnologies digitals no són neutrals? Quins exemples de racisme digital hi ha en el nostre dia a dia?
- Com poden les tecnologies digitals tant perpetuar com reduir les desigualtats socials?
- Quin paper tenen les escoles i les famílies en la identificació i prevenció del racisme digital? Com podem fomentar el pensament crític per combatre'l?
- Com afecta el racisme digital infants, adolescents i joves? Quines estratègies tenim per acompanyar-los?
- Quines estratègies podem utilitzar per involucrar infants, joves i altres comunitats afectades en el disseny de polítiques i solucions digitals més justes?
- Com podem integrar millor el pensament crític sobre les tecnologies en les polítiques educatives i sociodigitals per avançar cap a un futur més inclusiu??
Per escalfar motors, et compartim una xerrada TED de la Ruha Benjamin. També pots dir la teva a les xarxes amb l’etiqueta #RacismeDigital.
T’hi esperem per a construir plegades un futur digital lliure de racismes!
Programa de l’acte:
16:40 h-17:00 h - Obrim portes i cafè de benvinguda al Hub Social.
17:00 h-17:45 h - Taula rodona: Per què cal parlar de Racisme Digital? amb Núria Vallès-Peris, Núria Sabaté, Mohamed El Amrani, Judith Membrives i la facilitació d' Héctor Gardó.
17:45 h-18:00 h - Propostes de l’ecosistema local.
18:00 h-18:40 h - Conversa de Ruha Benjamin (Universitat de Princeton, especialista en Estudis Afro-Americans) amb Liliana Arroyo (ESADE)
18:40 h-19:00 h - Diàleg obert i tancament de la jornada.