Estem d’estrena! Et presentem ‘Recerca i acció!’

Avui estem d’estrena!

Posem en marxa el butlletí Recerca i acció!’, un espai dirigit molt especialment a les persones vinculades professionalment a l’àmbit educatiu, on aprofundim en resultats de recerques útils per enfortir la pràctica, i parlem d’accions educatives que es consoliden i milloren de la mà de la reflexió, l’avaluació i la recerca. Amb la mirada posada en avançar cap a una educació que assegura oportunitats a tots els infants, nois i noies, i que contribueix a reduir les desigualtats.

Llegeix el primer monogràfic de 'Recerca i acció!': Com facilitem el retorn a l'educació? Les noves oportunitats a la llum de la recerca 

Llegeix el segon monogràfic de 'Recerca i acció': Professorat i centres amb altes expectatives. Què ens diu la recerca i com dur-ho a la pràctica? 

Després de la tasca feta amb el projecte Què funciona en educació?, desenvolupat juntament amb Ivàlua, fem ara un pas més per fer arribar el millor coneixement disponible sobre les polítiques, programes i intervencions educatives a aquelles persones que estan a la primera línia de l’acció educativa i per a qui aquest coneixement i aquestes experiències poden ser font de reflexió, inspiració i, per què no, fonament per a l’acció.

Ho farem de la mà dels investigadors i investigadores dels grups de recerca educativa del nostre país, i dels professionals de l’educació que, des de la pràctica, no només fan possible l’acció educativa dia a dia, sinó que també construeixen i sistematitzen el seu coneixement. I ho farem també aprofitant totes les recerques i avaluacions d’intervencions educatives que es fan arreu del món: una gran font d’aprenentatges també per al nostre sistema educatiu i per a tota l’acció socioeducativa que es desplega des de municipis i entitats socials. Tot plegat ho recollirem en articles i vídeos breus, i amb un llenguatge planer, però sempre amb rigor.

Per conèixer-nos, et convido a que facis un cop d’ull al nostre primer número, en què ens preguntem com podem facilitar que els joves que han abandonat els estudis reprenguin el seu itinerari educatiu, amb l’objectiu que gaudeixin de més benestar i oportunitats formatives i laborals. Ens acostem així al món de les noves oportunitats. Per exemple, podràs saber quines característiques dels programes de noves oportunitats els fan més efectius a l’hora d’ajudar a reprendre els estudis i tindràs el punt de vista de la Begonya Gasch, directora general de la Fundació El Llindar, sobre com es poden portar a la pràctica. També podràs conèixer l’evolució que ha seguit l’Escola Municipal de Segones Oportunitats de Barcelona des de la seva posada en marxa, de la mà de dos dels seus responsables, la Laia Herrera i el Jhonny Mancilla, gràcies a un procés d’avaluació, reflexió i millora. Això, i molt més!

El nostre propòsit és ser una font d’aprenentatge i d’inspiració per a les persones que dia a dia treballeu als centres educatius, entitats, serveis socials, ajuntaments i administracions educatives. Per això, si vols proposar-nos que abordem algun tema o pràctica, no dubtis en escriure’ns malegre@fbofill.cat / acustodio@fbofill.cat.

De moment, en el número de setembre, ens fixarem en el poder de les expectatives que tenen els docents i educadors sobre l’aprenentatge dels infants i adolescents, i ens preguntarem com podem posar aquestes expectatives a favor de l’èxit educatiu de tots els nois i noies.

Ah! ‘Recerca i acció!’ és un butlletí digital, però no volem perdre la presencialitat! Organitzarem diàlegs entre professionals i investigadors de l’educació, com el que vam fer sobre noves oportunitats el mes de maig. El proper, el dia 27 de setembre: “Crec en tu. Com fem un centre acollidor i amb altes expectatives envers els alumnes?”. No te’l perdis!

Subscriu-te al butlletí de la Fundació Bofill i rebràs bimestralment els monogràfics de ‘Recerca i acció!’ a la teva bústia amb totes les novetats!

Què trobaràs al butlletí de Recerca i acció?

Volem oferir als professionals de l’educació una finestra oberta a la recerca educativa més valuosa per a la pràctica. A cada butlletí, trobaràs diferents seccions:

El destil·lat |

Cada cop es fa més investigació sobre l’acció educativa arreu del món, i cada cop ens és més fàcil accedir-hi. Però el temps que tenim per consultar-la no es multiplica a la mateixa velocitat. A El destil·lat oferim síntesis breus dels resultats de les investigacions més rigoroses i rellevants, amb claus per convertir les conclusions de la recerca en acció contra les desigualtats educatives.

La mirada professional |

“Molt bé; però a la pràctica, això, com es fa?”. Aquesta pregunta ens ve sovint al cap quan llegim les conclusions o recomanacions d’una recerca. A La mirada professional presentem exemples d’intervencions i pràctiques significatives del món educatiu i socioeducatiu, i lectures i opinions de professionals que ens ajuden a contextualitzar i contrastar el coneixement generat gràcies a la investigació educativa.

El cercle virtuós |

A la secció El cercle virtuós compartim els aprenentatges de professionals del món educatiu i socioeducatiu que, gràcies a fer-se preguntes sobre les intervencions que duen a terme i buscar-ne les respostes, impulsen canvis i millores que enforteixen l’acció educativa. El cercle virtuós és la secció on parlem de programes que s’avaluen, de pràctica reflexiva i de recerca-acció, on tanquem el cercle entre pràctica i investigació.

Reflexions pràctiques |

A la secció Reflexions pràctiques publiquem articles escrits per investigadors/es o professionals que aprofundeixen en conclusions de recerques i, sobretot, en les seves implicacions per a la pràctica i la política educativa.

Roda el món |

A Roda el món, analitzem experiències educatives de fora de casa nostra avaluades i informades en les evidències. Inspiració i aprenentatges.

La crònica |

El relat del més destacat dels actes on posem a dialogar recerca i pràctica educativa.

A més, també ens farem ressò d’altres articles, eines o esdeveniments que ajudin a convertir el coneixement en claus i palanques per a una millor educació.

Per un coneixement al servei de la millora de l'educació... recerca i acció!

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar