Mapa interactiu: Quins municipis encara no tenen Oficina d’Escolarització?

Notícies

El rol dels ajuntaments és clau a l'hora de lluitar contra la segregació escolar. Tal com indiquen la Llei d'Educació i el decret d'admissió, l'escolarització de l'alumnat s'ha de fer de manera corresponsable entre els ens locals i la Generalitat i per aquesta tasca compartida un municipi ha de disposar dels òrgans de treball adients: taula de planificació local, comissions de participació, comissions de garanties i Oficines Municipals d’Escolarització (OME).

Tenir una OME és bàsic per garantir una col·laboració plena entre el Departament d'Educació i l’Ajuntament en les tasques d’escolarització, prestar un bon servei públic a la ciutadania i lluitar de forma eficient contra la segregació escolar.

Donada la importància de les OME, Educació vol fomentar-ne l'obertura amb una línia de subvencions per col·laborar en les despeses de creació d'una OME i el manteniment de les existents. S'adrecen als municipis amb més de 10.000 habitants o amb quatre o més centres educatius i poden arribar als 40.000 euros. Tanmateix, el llistat oficial del cercador d’equipaments de la Generalitat mostra que 45 dels 126 municipis de més 10.000 habitants encara no disposen d’una oficina municipal d’escolarització activa i amb conveni actiu amb el Departament d’Educació, a juny del 2024.

Comprova si el teu municipi disposa ja d’una OME:

L'absència d’una OME debilita els drets educatius al municipi

En primer lloc, perjudica el dret a la informació de les famílies, que no disposen de canals robustos per conèixer l’oferta educativa i el procés d’admissió. A més a més, dificulta la detecció primerenca d’alumnat vulnerable al llarg del curs, donat que no hi ha un actor que els pugui fer una entrevista preliminar quan demanen plaça, i molt sovint s'assignen sense tenir en compte la situació socioeconòmica de l’alumne. Finalment, aquells municipis sense OME tenen menys capacitat per repensar els processos d'escolarització equilibrada i posar en marxa polítiques innovadores i capdavanteres.

D'entre els municipis sense OME, n'hi ha 13 amb més de 20.000 habitants. Val a dir, que alguns d'aquests ajuntaments, com Tortosa o Castelldefels, han expressat l'objectiu de reduir la segregació escolar i tenen entre els seus plans obrir-ne una aviat.

La intenció i la capacitat per obrir una OME no depèn exclusivament de la grandària del municipi. Hi ha sis municipis de menys de 10.000 habitants que disposen d'una OME amb conveni amb el Departament d'Educació o que han rebut la subvenció per obrir-ne pròximament una de nova: Sant Vicenç de Castellet, Cervera, Solsona, Tona, Maçanet de la Selva, Gironella i Guissona.

I tu, què pots fer perquè el teu ajuntament lluiti contra la segregació?

  1. Escriu una carta a l'alcalde o alcaldessa, o al regidor o regidora d’educació, preguntant per l’estat de l’OME
    El primer pas que pots fer és sensibilitzar i preguntar quina previsió d’obertura d’OME tenen els responsables polítics de l’Ajuntament. Concretament, pots enviar un correu a l’alcalde o alcaldessa i al regidor/a responsable d’Educació. Trobaràs el seu correu electrònic al web de l’Ajuntament o en aquesta base de Dades Obertes. Posem a la teva disposició una plantilla de carta (link) per demanar l’obertura d’una OME que ajudi a desplegar les mesures necessàries per combatre la segregació escolar. Pots acabar d’adaptar la carta a la realitat del teu municipi, tenint en compte les dades que s’indiquen en la mateixa plantilla.

  2. Si ets una entitat o grup municipal, presenta una moció al ple municipal demanant una OME i mesures efectives contra la segregació escolar
    Si detectes que el teu municipi encara no disposa d’una OME, pots impulsar l’aprovació d’una moció al ple municipal perquè l’ajuntament ho faci. Ho pots fer tant des d’una entitat de la comunitat social i educativa del municipi, com des d’un grup municipal. Ara bé, en molts dels Ajuntaments els que poden presentar formalment una moció al ple són només els grups municipals. Posem a disposició una plantilla, que pots acabar d’adaptar a la realitat del municipi amb les dades que s’indiquen.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar