Xarxes per al canvi, un projecte d’innovació educativa propi per Barcelona

El Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, I’ICE de la UAB i Rosa Sensat sumen esforços per a la innovació educativa a Barcelona.

La iniciativa té el repte, que en tres anys, tots els centres educatius de la ciutat puguin estar immersos en un projecte de millora sostenible des del treball en xarxa.

Barcelona. 19/01/2017

El Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, l’ICE de la UAB i l’Associació de Mestres Rosa Sensat han acordat sumar les diferents iniciatives en un projecte conjunt d’innovació educativa per a la ciutat de Barcelona: Xarxes per al canvi. Amb aquest acord, liderat pel Consorci, es vol ajudar els centres a avançar des del treball conjunt cap a un propòsit educatiu competencial i unes pràctiques d’aprenentatge actualitzades.

El projecte Xarxes per al canvi tindrà 3 anys de durada, amb la voluntat que generi un sistema de treball autosostenible que es mantingui i creixi. A les xarxes, d’entre 6 i 10 centres cadascuna, es treballaran coneixements i procediments sobre l’horitzó comú de canvi, s’impulsaran processos de capacitació de forma col·laborativa i es compartiran experiències dels centres sobre el seu procés de transformació.

La voluntat del projecte Xarxes per al canvi és impulsar una estratègia d’innovació que posi al mateix nivell l’equitat i la qualitat educatives, amb l’objectiu de garantir-ho per a tots i cadascun dels infants i joves de la ciutat, des d’una visió d’escola inclusiva. Així, el projecte parteix del capital d’innovació i coneixements existents, i catalitza les accions de canvi cap a un horitzó comú i potenciant l’autonomia i projecte propi de cada centre, respectant ritmes i necessitats.

En la primera fase del projecte, aquest 2017, es constituiran 19 xarxes territorials de 6-10 centres educatius cadascuna. En aquesta fase s’incorporaran els centres que formen part dels programes ja existents: Eines per al Canvi i Escola Nova 21.

Hi participaran un total de 152 centres de la ciutat –87 instituts i escoles públics i 65 concertats–, amb la implicació activa de dos representants per centre, als que s’hi sumarà el conjunt del professorat de cada centre.

A les altres dues fases (cursos 17-18 i 18-19) s’hi aniran incorporant altres centres que tinguin la voluntat i disponibilitat per sostenir un procés de canvi transformatiu i de col·laboració amb la xarxa. 

Les xarxes tindran reunions periòdiques amb un pla anual on s’intercalaran al llarg del curs jornades, espais de co-creació, seminaris i conferències amb la participació de totes les xarxes. D’aquesta manera es garantirà el treball a nivell del centre, del barri i de la ciutat. La línia de treball afavorirà la diversitat de projectes i processos, basats en l’autonomia del centre i cap a un horitzó comú compartit de transformació educativa: propòsit educatiu competencial (4 pilars de l’aprenentatge); pràctiques educatives basades en com les persones aprenen (7 principis de l’aprenentatge); sistemes avaluatius que permetin mesurar els assoliments competencials; i una organització dirigida a l’aprenentatge dels infants, que actualitza permanentment la seva acció educativa i que està oberta i interactua amb el seu entorn.

 

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar