Fundació Bofill

Passaport Edunauta

El Passaport Edunauta: una eina contra la inequitat educativa en el fora escola

Obert

El Passaport Edunauta: una eina contra la inequitat educativa en el fora escola

No tots els nens i nenes tenen les mateixes possibilitats d’accés a les oportunitats educatives més enllà de l’escola, i aquestes dificultats d’accés poden ser una important font de desigualtat educativa. Per combatre aquesta escletxa d’oportunitats i garantir que cap infant quedi enrere el Passaport Edunauta esdevé un recurs clau a nivell municipal.

És un projecte que connecta, reconeix i fa visibles els aprenentatges dels infants de 3 a 12 anys més enllà de l’escola, promovent l’accés a tots els nens i nenes d’un municipi, barri o territori a activitats educatives obertes, independentment del seu origen social.

Es basa en una metodologia innovadora i internacionalment reconeguda, els passaports d’aprenentatge (learning passaports), que són eines que catalitzen i connecten tota la potència educativa d’un territori envers l’equitat.

El Passaport Edunauta es construeix mitjançant 5 peces clau:

 • L’eina, el passaport físic: un infant aprèn a molts espais i en molts moments diversos a part de l’escola: a casa, a la plaça, a l’esplai, a la biblioteca... Amb el Passaport Edunauta els infants tenen a accés a gaudir d’activitats educatives obertes del seu territori. A través de les seves pàgines, podran mostrar i fer visible tot allò que hi aprengui dins la seva comunitat.
 • La xarxa local d’activitats: les activitats estan organitzades per destinacions d’aprenentatge que la conformen la xarxa local d’actors educatius de municipi biblioteques, casals, entitats, clubs esportius... Els infants poden viatjar a aquestes destinacions on viuran experiències d’aprenentatge molt diverses on aprendran i aconseguiran segells per al seu passaport. Aquests segells acreditaran tant la seva participació a les activitats com els seus aprenentatges.
 • Els aprenentatges invisibles: totes les activitats educatives del Passaport Edunauta estaran aglutinades en un catàleg d’activitats edunauta (online i/o offline). Els municipis tenen a la seva disposició un marc d’aprenentatge que és compartit entre totes les destinacions i que inclou 9 competències clau: la curiositat, la resolució de problemes, la creativitat, la comunicació, l’empatia, el treball en equip, la perseverança, la iniciativa i l’autoregulació. Aquestes competències són superpoders edunautes, aprenentatges invisibles que molts cops passen inadvertits en les activitats educatives i que els edunautes podran plasmar en els seus passaports.
 • Els edunautes: tot infant del territori rebrà el seu Passaport Edunauta a través del seu centre educatiu o bé des dels equipaments i/o entitats del territori que estiguin vinculades al projecte. Quan el tingui a les seves mans es convertirà automàticament en un edunauta i amb ell podrà:

            - explorar i viatjar a les activitats de tots els espais 360 del seu municipi,

            - triar i crear el seu propi itinerari educatiu,

            - mostrar i fer visibles els seus aprenentatges,

            - celebrar i compartir el que ha après amb la resta de la comunitat.

  • La celebració del viatge: el viatge de cada edunauta finalitzarà amb una cerimònia de graduació que es celebrarà al tancament de cada edició del passaport (estiu, curs escolar...), i a la que hi estaran convidats tots els edunautes del municipi i les seves famílies

  El Passaport Edunauta és una iniciativa d’Educació 360 impulsada per la Fundació Bofill juntament amb la Cooperativa +Educació, i que actualment durant el curs 21/22 està present a una trentena de territoris arreu de Catalunya, entre comarques, municipis i barris participants.

  Durant el curs 20/21 més de 7.500 infants hi han participat juntament amb un centenar d’escoles i més de 150 equipaments que han promogut mig miler d’activitats gratuïtes i obertes més enllà de l’escola.

  Vols saber-ne més? Ets un municipi, un consell comarcal o una entitat socioeducativa que voldria impulsar un territori edunauta? Contacta amb nosaltres a hola@passaportedunauta.cat

  Video

  No t’ho perdis

  El PassaportEdunauta ens ajuda a reconeixer aprenentatges - Esther Parull

  El PassaportEdunauta ofereix activitats diverses - Raquel Barbier

  Les escoles, una figura clau - Olga Serra

  El recurs del PassaportEdunauta - Ruth Cebador

  El PassaportEdunauta - Marcel·lina Bosch

  Passaport Edunauta connecta oportunitats educatives - Núria Marco

  El Passaport Edunauta avança: quatre territoris edunautes que ja connecten oportunitats

  Crida Passaport Edunauta - Territoris que Connecten Oportunitats

  Actes

  Actes anteriors

  Aliances

  i col·laboradors

  Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

  Acceptar