Passaport Edunauta
Una eina contra la inequitat educativa en el fora escola
ObertEl Passaport Edunauta: una eina contra les desigualtats educatives en el fora escola
No tots els nens i nenes tenen les mateixes possibilitats d’accés a les oportunitats educatives més enllà de l’escola, i aquestes dificultats d’accés poden ser una important font de desigualtat educativa. Per combatre aquesta escletxa d’oportunitats i garantir que cap infant quedi enrere el Passaport Edunauta esdevé un recurs clau a nivell municipal.
El Passaport Edunauta és una iniciativa de l’Aliança Educació 360, impulsada conjuntament amb la Cooperativa +Educació.
Un programa que permet connectar, reconèixer i fer visibles els aprenentatges dels infants de 3 a 12 anys més enllà de l’escola a través d’un Passaport que promou l’accés a tots els nens i nenes d’un municipi, barri o territori a activitats educatives obertes, independentment del seu origen social.
Aquest està basat en una metodologia innovadora i internacionalment reconeguda, els passaports d’aprenentatge, que són eines que catalitzen i connecten tota la potència educativa d’un territori envers l’equitat.
El Passaport Edunauta es construeix mitjançant 5 peces clau:
- L’eina, el passaport: un infant aprèn a molts espais i en molts moments diversos a part de l’escola: a casa, a la plaça, a l’esplai, a la biblioteca... Amb el Passaport Edunauta els infants tenen a accés a gaudir d’activitats educatives obertes del seu territori. A través de les seves pàgines, podran mostrar i fer visible tot allò que aprenguin dins la seva comunitat.
- La xarxa local d’activitats: les activitats estan organitzades per destinacions d’aprenentatge que la conformen la xarxa local d’actors educatius de municipi biblioteques, casals, entitats, clubs esportius... Els infants poden viatjar a aquestes destinacions on viuran experiències d’aprenentatge molt diverses on aprendran i aconseguiran segells per al seu passaport. Aquests segells acreditaran tant la seva participació a les activitats com els seus aprenentatges.
- Els aprenentatges invisibles: totes les activitats educatives del Passaport Edunauta estaran aglutinades en un catàleg d’activitats edunautes (físic i/o virtual). Els municipis tenen a la seva disposició un marc d’aprenentatge que és compartit entre totes les destinacions i que inclou 9 competències clau: la curiositat, la resolució de problemes, la creativitat, la comunicació, l’empatia, el treball en equip, la perseverança, la iniciativa i l’autoregulació. Aquestes competències són superpoders edunautes, aprenentatges invisibles que molts cops passen inadvertits en les activitats educatives i que els edunautes podran plasmar en els seus passaports.
- Els edunautes: tot infant del territori rebrà el seu Passaport Edunauta a través del seu centre educatiu o bé des dels equipaments i/o entitats del territori que estiguin vinculades al projecte. Quan el tingui a les seves mans es convertirà automàticament en un edunauta i amb ell podrà:
- explorar i viatjar a les activitats de tots els espais 360 del seu municipi,
- triar i crear el seu propi itinerari educatiu,
- mostrar i fer visibles els seus aprenentatges,
- celebrar i compartir el que ha après amb la resta de la comunitat.
- La celebració del viatge: el viatge de cada edunauta finalitzarà amb una cerimònia de graduació que es celebrarà al tancament de cada edició del passaport (estiu, curs escolar...), i on seran convidats tots els edunautes del municipi i les seves famílies.
Actualment, el Passaport Edunauta està present a una trentena de territoris d’arreu de Catalunya, entre comarques, municipis i barris. Hi participen més de 14.042 infants de gairebé 200 escoles i més de 400 equipaments han promogut 1.379 activitats obertes, oferint 2.436 hores d’aprenentatge. El 84% dels infants afirma que ha après coses noves amb el Passaport a través de les seves activitats.
Vols saber-ne més? Sou part d’un ajuntament, un consell comarcal o una entitat socioeducativa que voldria impulsar un territori edunauta? Contacta amb nosaltres a hola@passaportedunauta.cat
Blog
Llegeix els articles relacionats
Un passaport cap a l’equitat educativa!
Un passaport cap a l’equitat educativa!
Passaport Edunauta: continuem impulsant l’equitat més enllà de l’escola
Passaport Edunauta: continuem impulsant l’equitat més enllà de...
Publicacions
Video
No t’ho perdis
Actes
Actes anteriors
-
Suma't al Passaport Edunauta!
Suma't al Passaport Edunauta!
Com podem connectar, reconèixer i fer visibles els aprenentatges que els infants fan més enllà de l'escola?
25/05/2020 21:45h - 21:45h
Més informació -
Vols impulsar un passaport d’aprenentatge?
Vols impulsar un passaport d’aprenentatge?
Us heu fixat mai en la quantitat d’aprenentatges que els infants fan en el seu dia a dia i que ningú reconeix? Tothom sap que nenes i nens aprenen més enllà de...
03/03/2020 16:30h - 18:30h
Sala Pau Gil- Recinte Modernista de Sant Pau
Més informació
Projectes
Projectes relacionats
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Marta Requeno
Coordinadora de Passaport Edunauta (Aliança Educació 360)
Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració (UPF), postgrau en Agents de Desenvolupament Internacional (UPC) i màster en Polítiques Públiques i de l’Administració (The Johns Hopkins University i UPF). Professionalment ha estat vinculada més de sis anys a la consultoria social enfo…
Veure’n més
-
Enric Aragonès Jové
Director de l'Aliança Educació 360
Director de l'Aliança Educació 360 Formació Vaig cursar el Títol Superior de música, en l’especialitat de pedagogia, a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Màster Universitari en Gestió Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB…
Veure’n més
-
Mireia Mas
Adjunta a la Direcció de programes
Llicenciada en Psicopedagogia i diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en Gestió d’Empreses d’Economia Social per l’idEC de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Compta amb una àmplia experiència en el tercer sector social de Catalunya, en el disseny, la…
Veure’n més