Els 10 articles més llegits de 2024
20/12/2024
El 2024 ha estat un any molt intens pel debat educatiu a Catalunya. En aquest espai hem abordat temes que preocupen al conjunt de la comunitat educativa, des de l’impacte de la tecnologia a les aules, l’impuls de la lectura o el nivell de segregació escolar a cada racó del país. A través d’entrevistes, reportatges, cròniques i vídeos, hem comptat amb la veu d’experts, voluntaris i desenes de persones implicades en projectes per l’equitat.
Aquí trobaràs un recull dels 10 articles i recursos més llegits.
1. Test: Què prioritzaries per millorar l'equitat educativa?
Quines mesures prioritzaries per avançar cap a un sistema educatiu més equitatiu? Des de la reducció de la segregació escolar fins al reforç dels programes d’acompanyament educatiu o l’ampliació de les beques menjador.
2. Mapa interactiu: Quin nivell de segregació escolar hi ha al teu municipi?
Un mapa que mostra el nivell de segregació escolar a cada municipi de Catalunya, amb dades detallades per veure que encara tenim uns nivells de segregació que no podem tolerar i quines mesures es poden aplicar per millorar (i que molts municipis fa temps que impulsen).
3. TEST: Què en saps, de l’ús que fan els adolescents del mòbil?
Descobreix quins són els principals usos que els adolescents fan del mòbil, des de la comunicació fins al consum de continguts. Un test per reflexionar sobre l’impacte del seu ús i avançar cap al benestar digital.
4. 8 lectures per guanyar l’estiu lector
Una selecció de llibres pensats per mantenir actiu l’hàbit lector durant les vacances. Les recomanacions cobreixen diferents franges d’edat i inclouen títols que fomenten la imaginació, el pensament crític i el gust per la lectura.
5. Infants, adolescents i mòbils: certeses i incògnites de la recerca
Una anàlisi de les últimes recerques sobre l’impacte de l’ús dels mòbils en infants i adolescents. Com afecta el mòbil al rendiment acadèmic? Què sabem sobre la relació entre mòbil i benestar emocional? Les conclusions posen llum a incògnites encara vigents.
6. Quizz: Ets una família lectora?
Vols comprovar si la lectura forma part del teu dia a dia i rebre consells pràctics per convertir-te en un nucli lector actiu? Resol el Quizz per saber com d’incorporats teniu els hàbits de lectura a casa, i t’acompanyarem amb materials per continuar millorant!
7. Quant costaria garantir un casal d’estiu per a tots els infants vulnerables?
A través de mapes interactius, mostrem quin cost tindria garantir l’accés universal als casals d’estiu per als infants vulnerables de cada municipi. Les dades posen sobre la taula accions necessàries per reduir les desigualtats en oportunitats d’aprenentatge durant les vacances.
8. 7 bibliomites sobre les biblioteques escolars
Desmuntem set mites freqüents sobre les biblioteques escolars, percepcions que han limitat les mirades per entendre-les com a espais dinàmics i enriquidors, per posar les BE al cor de les transformacions educatives.
9. Què és Code Club? Per què són imprescindibles a Catalunya?
Un espai per aprendre programació de manera creativa i col·laborativa. A Code Club, els infants potencien les competències digitals i s’apropen al pensament computacional. Però, més enllà d'ensenyar programació, són una eina d'inclusió social que promou l’empoderament digital com a palanca d’equitat.
10. Per què no ens hauria de sorprendre el suspens en matemàtiques a la selectivitat?
La nota mitjana de matemàtiques a les últimes proves de la selectivitat a Catalunya ha estat d’un 4,87, la més baixa de l’última dècada. Un mirall del retrocés de la qualitat i l’equitat del sistema educatiu català. Què explica aquests resultats?