L’Anuari 2022, dirigit per Aina Tarabini, aborda alguns dels reptes prioritaris del sistema educatiu català per garantir l’èxit educatiu per a tothom. S’organitza en 11 capítols i unes conclusions que presenten un diagnòstic acurat de l’estat de l’educació a Catalunya i que identifiquen un seguit de propostes i palanques de canvi per seguir avançant en una agenda sòlida de transformació educativa.
Així mateix, l’Anuari 2022 aposta per una concepció holística de la justícia educativa que, entre altres qüestions, sigui capaç de reapropiar-se i resignificar el concepte de cura, tot posant-lo al centre de la política i la pràctica educativa. La justícia afectiva ha tingut, de fet, un paper central en l’elaboració d’aquest anuari tant pel que fa a la tria de temes com d’autories.
Pel que fa als temes, l’Anuari 2022 prioritza reptes vinculats amb la inclusió educativa, la lluita contra la segregació escolar i l’abandonament escolar prematur, l’aprenentatge significatiu o el benestar professional. Reptes, tots ells, que posen el propòsit de l’èxit educatiu per a tothom al centre.
Pel que fa a les autories, aquest anuari està escrit exclusivament per dones. Cuidar les autories vol dir precisament posar les veus de les dones al centre del debat educatiu. Perquè tot i que el sector educatiu sigui majoritàriament femení, les dones acostumen a ser minoria en els espais de reflexió i decisió. Per trencar amb aquesta anomalia, aquest anuari ha estat elaborat a partir de l’expertesa de mestres, directores, educadores, psicopedagogues i professores universitàries.