
Reptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2015
CompletatReptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2015 aborda alguns dels principals reptes del sistema educatiu català a partir d'un treball qualitatiu d'anàlisi i discussió en seminari. Aquest anuari, a diferència de L'estat de l'educació a Catalunya amb qui s'alternarà anualment, posa l’èmfasi en el diagnòstic compartit i sobretot en les propostes per a l’acció a curt, mig i llarg termini en matèria de gestió i política educativa. S'hi afegeix també, sempre que sigui possible, la perspectiva internacional per comparar més acuradament la realitat catalana i ampliar les possibilitats per resoldre alguns dels reptes més estratègics.
Reptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2015 pretén ser una eina d’àmplia difusió pública, que faciliti el debat dels diferents actors i que representi un document de reflexió política per a l’acció. Els reptes escollits no són els únics ni són necessàriament els més urgents; posen sobre la taula alguns dels temes que emergeixen en el debat públic i en l'avaluació del sistema com a rellevants o palanques de millora.
Consulta els últims Anuaris de l'educació a Catalunya:
Publicacions







Video
No t’ho perdis
Notícies
Estigues informat
Projectes
Projectes relacionats
-
Una radiografia rigorosa i actualitzada sobre la situació de l’educació al nostre país. L’edició de 2011 se centra en l’anàlisi dels factors que contribueixen a la millora de l'èxit educatiu, tant dels sistemes formals com l'escola, com dels sistemes no formals i informals, fortament interrelacionats.
-
L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2013 aporta elements per comprendre l'evolució de l'educació al nostre país i les seves principals cruïlles i tendències.
-
L'Anuari dels reptes educatius aborda alguns dels principals reptes del sistema educatiu català a partir d'un treball qualitatiu d'anàlisi i discusió en seminari. Aquest anuari posa l’èmfasi en el diagnòstic compartit i sobretot en les propostes per a l’acció a curt, mig i llarg termini en matèria de gestió i política educativa.
-
A diferència de L'estat de l'educació a Catalunya amb qui s'alternarà anualment, aquest anuari té la vocació d’abordar un seguit de desafiaments d’especial rellevància i actualitat per a la política educativa del nostre país. El llistat de reptes d’aquest anuari 2018 ha estat construït mit…
-
Quina és l’evolució de l’educació al nostre país? Quins efectes ha tingut la crisi sobre la qualitat i l’equitat en educació? Com estan influint els canvis demogràfics o les polítiques educatives dels últims anys? Quines són les prioritats que han d’orientar la reinversió en educació en un es…
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Mònica Nadal
Directora de recerca
És llicenciada i màster en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i M. Phil. en Women’s Studies pel Trinity College Dublin (Irlanda). Des de maig del 2014 és directora de Recerca i membre de l’equip directiu de la Fundació Bofill. Prèviament n’havia estat cap de Prospectiva…
Veure’n més
-
Valtencir M. Mendes
Doctor europeu en Enginyeria de Projectes i Sistemes per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb la Universitat de Glasgow (Regne Unit). La seva recerca doctoral es va centrar en els esforços de les institucions educatives i de les aliances multisectorials per a l’a…
Veure’n més
-
Judit Vallès
Llicenciada en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB) i en Comunicació Audiovisual per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Des dels inicis de la seva trajectòria professional s’ha centrat en la recerca i la gestió de projectes principalment en l’àmbit de l’educació, la joventut, …
Veure’n més
Equip
Equip del projecte
-
Josep Maria Vilalta
Josep M. Vilalta Verdú és secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i director de la Global University Network for Innovation (GUNi), xarxa mundial d'universitats que promouen la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides i l'ACUP. Ha exercit diversos càrrecs i re…
Veure’n més
-
Claudia Vallvé
Claudia Vallvé, llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser una de les primeres generacions d’Erasmus i va tenir la oportunitat d’estudiar el darrer curs de sociologia a la East London University. Amb més de 20 any…
Veure’n més
Autors
Autors del projecte
-
Jordi Alba
Jordi Alba Granados, llicenciat i màster universitari en administració i direcció d'empreses. Des dels inicis del Pla de Doctorats Industrials, és el Project Manager i, addicionalment, tècnic de la Secretaria d'Universitats i Recerca en temes relacionats amb la formació doctoral i la inter…
Veure’n més
-
Beatriz Ballestín
Beatriz Ballestín González és professora associada d'Antropologia Social a la Universitat Autònoma de Barcelona, i investigadora del CER de Migracions i del grup EMIGRA de la Universitat Autònoma de Barcelona. Més informació: Grup recerca Academia edu
Veure’n més
-
Mar Camacho
Mar Camacho i Martí és Directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació.
Veure’n més
-
Cèsar Coll
Catedràtic de Psicologia UB
Cèsar Coll Salvador és catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l'Educació a la Universitat de Barcelona i coordinador del grup de recerca sobre Interacció i Influència Educativa - GRINTIE. Més informació: Web grup de recerca i innovació docent Web projecte I+D+i
Veure’n més
-
Joan Francesc Córdoba
Joan Francesc Córdoba és llicenciat en psicologia social i de les organitzacions per la UAB. És membre del Gabinet Tècnic de la Secretaria d'Universitats i Recerca i forma part del Consell Executiu del Pla de Doctorats Industrials.
Veure’n més
-
Amelia Díaz Álvarez
Amelia Díaz Álvarez és professora titular d'Economia Aplicada i membre del grup de recerca Hidrologia Sanitària, Econòmica i de la Cooperació (HIDROSEC) de la Universitat de Barcelona.
Veure’n més
-
Sheila González Motos
Sheila González Motos, doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigadora postdoctoral al Departament de Sociologia de la mateixa universitat. Ha fet recerca sobre anàlisi de polítiques públiques, especialment sobre educació i immigrac…
Veure’n més
-
Francesc Xavier Grau
Francesc Xavier Grau és catedràtic de Mecànica de Fluids de la Universitat Rovira i Virgili, de la qual en va ser rector en el període 2006-14. És director acadèmic de la Global University Network for Innovation (GUNi) i director de la Càtedra URV Universitat i Regió de Coneixement. Més informac…
Veure’n més
-
Antonio Huerta
Antonio Huerta és catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya. Es va doctorar a Northwestern University. Ha estat el director acadèmic i fundador del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya.
Veure’n més
-
Josep Maria Jarque
Josep Maria Jarque Jutglar (Barcelona, 1935-Terrassa, 2016). Va ser director del Centre de Pedagogia Terapèutica de Terrassa (1962-1973), cap de l'oficina tècnica regional del SEREM i expert del CERI-OCDE (1974-1979), cap del Servei d'Educació Especial del Departament d'Ensenyament (1980-1998) i as…
Veure’n més
-
Neus Lorenzo Galés
La Dra. Neus Lorenzo Galés és Vicepresidenta de Recerca de la Societat Catalana de Pedagogia (Institut d'Estudis Catalans) i membre de la Junta de l'Observatori d'Innovació Tecnològica Educativa (ODITE-Espiral). És també docent a la Universitat d'Andorra (UdA) i cofundadora de la Trans…
Veure’n més
-
Miquel Martínez Martín
Miquel Martínez Martín, catedràtic de Teoria de l’Educació i membre del Grup de Recerca Educació en valors i desenvolupament moral GREM de la Universitat de Barcelona. La seva activitat acadèmica docent i investigadora tracta sobre: educació en valors i ciutadania; política i prospectiva de l’educ…
Veure’n més
-
Xavier Martínez-Celorrio
Xavier Martínez Celorrio, professor de sociologia de l'educació a la Universitat de Barcelona i investigador del CRIT (Creativitat, Innovació i Transformació Urbana) de la Universitat de Barcelona. Des del juliol de 2018 és assessor de la Ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.…
Veure’n més
-
Jordi Musons
Jordi Musons i Mas, professor i director de l’escola Sadako de Barcelona i membre de la junta directiva de l’Agrupació Escolar Catalana.
Veure’n més
-
Jordi Nomen
Jordi Nomen és professor de secundària a l'Escola Sadako de Barcelona, professor associat de la UAB de Didàctica de les Ciències Socials i màster en filosofia 3/18 per la UdG.
Veure’n més
-
Carmen Pérez
Carmen Pérez Vidal és professora titular de Filologia Anglesa de la Universitat Pompeu Fabra, membre del Grup de Recerca Consolidat d'Adquisició de Llengües des de la Catalunya Multilingüe' (ALLENCAM), que va coordinar des de l'any 2004 fins el 2015.
Veure’n més
-
Ernest Pons
Ernest Pons Fanals és professor d'Estadística i Econometria a la Universitat de Barcelona. Director de l'Agència de Polítiques i de Qualitat d'aquesta universitat.
Veure’n més
-
Enric Prats
Professor de Pedagogia de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona i secretari del Programa MIF, de Millora i Innovació en la Formació de Mestres. Membre de la Comissió de Codi Ètic de la Federació Catalana d’ONG. Havia coordinat la secció Educació i Comunitat, de l’ICE de la UB; l’àm…
Veure’n més
-
Miquel Puig
Miquel Puig Raposo és doctor en Economia. Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’ensenyament universitari, l'administració pública i l'empresa privada. Ha publicat sobre model econòmic i col·labora habitualment en mitjans de comunicació.
Veure’n més
-
Mireia Trenchs Parera
Mireia Trenchs i Parera és professora de Lingüística Aplicada al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. És també vicerectora de Docència i Ordenació Acadèmica. És investigadora principal del grup de recerca en Espais Interculturals, Llengües i Identitats (GREILI-UPF) i membre del …
Veure’n més
-
Josep Maria Vilalta
Josep M. Vilalta Verdú és secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i director de la Global University Network for Innovation (GUNi), xarxa mundial d'universitats que promouen la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides i l'ACUP. Ha exercit diversos càrrecs i re…
Veure’n més