
Els reptes de l’educació a Catalunya
Anuari 2022
ObertL’Anuari dels reptes de l’educació a Catalunya es presenta com un instrument de priorització i mobilització de l’agenda política, que assenyala desafiaments i polítiques prioritàries, identifica palanques de canvi i proposa mesures concretes de transformació.
En particular, la selecció i l’enfocament dels reptes que s’aborden en aquest Anuari 2022 no podien ser aliens als impactes que la crisi de la Covid ha provocat en l’educació, i que han evidenciat els principals punts crítics i baules febles del sistema, però també un seguit oportunitats i espais de millora que necessàriament caldrà aprofitar en els propers anys.
D’aquesta manera, entre els capítols de l’Anuari s’aborden qüestions com ara quin professorat necessiten els centres d’alta complexitat, o quin és el valor afegit dels centres de noves oportunitats i com traslladar-lo al conjunt del sistema, alhora que s’hi inclouen contribucions més exploratòries sobre reptes que estan cridats a ser de gran rellevància en un futur immediat, entre d’altres: com podem capacitar als professionals de l'educació per una gestió inclusiva de la diversitat, o quin ha de ser el rol de l’educació en la promoció de la salut d’infants i joves.
Aina Tarabini, doctora en sociologia i professora de la UAB, és l’encarregada de dirigir aquest anuari, on hi participen dotze autores de prestigi, totes elles amb un objectiu comú de posar el coneixement més rigorós al servei de la millora de reptes molt concrets de millora de l’equitat i les oportunitats educatives al nostre país.
Blog
Llegeix els articles relacionats
Publicacions







Video
No t’ho perdis
Quins són els reptes més importants dels sistemes educatius actualment? Louise Archer, University College de Londres. Anuari 2022
Quins són els reptes més importants dels sistemes educatius actualment? Diane Reay, Universitat de Cambridge. Anuari 2022
Quins són els reptes més importants dels sistemes educatius actualment? Agnès Van Zanten, CNRS, París. Anuari 2022
Testimonis de mestres d’oportunitats: què necessiten els docents per educar en entorns de vulnerabilitat?
Projectes
Projectes relacionats
-
Les col·laboracions recollides en aquest Anuari 2020, a càrrec de deu experts coordinats per César Coll i Bernat Albaigés, aborden alguns dels desafiaments educatius més punyents que compartim amb els països del nostre entorn. I ho fan partint de la realitat del sistema educatiu català, de les seves fortaleses i febleses.
-
A diferència de L'estat de l'educació a Catalunya amb qui s'alternarà anualment, aquest anuari té la vocació d’abordar un seguit de desafiaments d’especial rellevància i actualitat per a la política educativa del nostre país. El llistat de reptes d’aquest anuari 2018 ha estat construït mit…
-
Quina és l’evolució de l’educació al nostre país? Quins efectes ha tingut la crisi sobre la qualitat i l’equitat en educació? Com estan influint els canvis demogràfics o les polítiques educatives dels últims anys? Quines són les prioritats que han d’orientar la reinversió en educació en un es…
-
L'Anuari dels reptes educatius aborda alguns dels principals reptes del sistema educatiu català a partir d'un treball qualitatiu d'anàlisi i discusió en seminari. Aquest anuari posa l’èmfasi en el diagnòstic compartit i sobretot en les propostes per a l’acció a curt, mig i llarg termini en matèria de gestió i política educativa.
-
L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2013 aporta elements per comprendre l'evolució de l'educació al nostre país i les seves principals cruïlles i tendències.
-
Una radiografia rigorosa i actualitzada sobre la situació de l’educació al nostre país. L’edició de 2011 se centra en l’anàlisi dels factors que contribueixen a la millora de l'èxit educatiu, tant dels sistemes formals com l'escola, com dels sistemes no formals i informals, fortament interrelacionats.
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Miquel Àngel Alegre
Cap de projectes
Doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a analista a l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), coordinant avaluacions de polítiques i programes educatius, socials i laborals. Amb anterioritat, va ser investigador Ramón y Cajal i director …
Veure’n més
-
Laura Morató
Coordinadora de projectes
Llicenciada en sociologia (UB), Diploma d’Estudis Avançats-DEA en sociologia (UB), Postgrau en docència universitària (UB) i experta universitària en Mètodes Avançats d’Estadística Aplicada (UNED). Accedeix als estudis superiors ratllant la trentena, en la cerca d’un canvi professional radical. Des…
Veure’n més
Equip
Equip del projecte
-
Aina Tarabini-Castellani
Directora de l'Anuari 2022
Doctora en Sociologia, professora del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre dels grups de recerca GEPS (Grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials) i GIPE (Grup Interdisciplinari de Polítiques Educatives).
Veure’n més
-
Montserrat Blanes
Directora de l'Institut Bonanova FP Sanitària. Ha estat directora de la Fundació Barcelona FP i directora d’organització i gestió de Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona).
Veure’n més
-
Queralt Capsada-Munsech
Doctora en Sociologia per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és professora lectora (Assistant Professor) en Sociologia de l’Educació al Departament d’Educació de la University of Glasgow (UK). Prèviament havia treballat com a recercadora al Departament de Sociologia de Durham Univers…
Veure’n més
-
Marta Casas
Antropòloga especialitzada en Gestió de la Diversitat i la Con-vivència, Educació Intercultural i Educació Inclusiva. Actualment treballa de professora a l’INS Antoni Pous i Argila de Manlleu i coordina El Teler de Música (Fundació L’Arc).
Veure’n més
-
Digna Couso
Llicenciada en Física i doctora en Didàctica de les Ciències. Professora del Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals de la UAB i Directora del Centre de Recerca per a l'Educació Científica i Matemàtica (CRECIM).
Veure’n més
-
Marta Curran
Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, professora i investigadora de Sociologia de l’Educació de la UCM i el GEPS-UAB.
Veure’n més
-
Clara Fontdevila
Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Bar-celona. Actualment és investigadora en Política educativa de la Universitat Autònoma de Barcelona i la University of Glasgow. Ha col·laborat com a investigadora i consultora amb diferents organizacions com Education International, UNES…
Veure’n més
-
Judith Jacovkis
Doctora en Sociologia per la UAB, professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la UB i membre dels grups de recerca GEPS (Grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials) i Esbrina.
Veure’n més
-
Paula Lozano
Graduada en Mestra d’Educació Primària per la Universitat de Barcelona (UB). Màster en Investigació i Canvi Educatiu (UB). Professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la UB i membre del grup de recerca Esbrina.
Veure’n més
-
Raquel Miño
Doctora en Educació i Societat per la Universitat de Barcelona. Professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la UB i membre del grup de recerca Esbrina.Ha participat en diversos projectes d’investigació i innovació educativa de caràcter nacional i internacional, sobre temàtiq…
Veure’n més
-
Laia Narciso
Doctora en Antropologia Social i Cultural. Professora al Departa-ment d'Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Grup EMIGRA, Centre d'Estudis sobre Migracions. La seva recerca ha focalitzat en l’estudi de la desigualtat educativa i social de la po…
Veure’n més
-
Neus Sanmartí
Doctora en Ciències Químiques i especialista en Didàctica de les Ciències. Professora emèrita del Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals de la UAB. Ha treballat especialment en recerca sobre l'avaluació formativa, el llenguatge en relació a l'aprenen…
Veure’n més
-
María Segurola
Cap del projecte DeSegregAcció
Graduada en Periodisme (Universidad CEU San Pablo) i màster en Polítiques Públiques i Socials (Johns Hopkins University i Universitat Pompeu Fabra). Compta amb experiència com a periodista a mitjans informatius i al món de la comunicació corporativa. La seva trajectòria professional s’ha desenvol…
Veure’n més
-
Eulàlia Sot
Llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Teràpia Familiar Sistèmica pel Centre de Teràpia Familiar de Bar-celona. Actualment treballa a la Subdirecció General d’Addiccions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Actualment és psicòloga re…
Veure’n més
-
Núria Vallès-Peris
Sociòloga, doctora especialitzada en Estudis de la Ciència i la Tecnologia. Actualment és investigadora a l’Intelligent Data Science and Artificial Research Center de la UPC i al Barcelona Science and Technology Studies Group de la UAB. Investigadora postdoctoral Margarita Salas de la UAB a l’In…
Veure’n més