
Anuari de l'estat de l'educació a Catalunya 2013
CompletatLa crisi econòmica, les reformes estructurals i els canvis al cap del Govern de la Generalitat de Catalunya han estat factors de transformació social i política determinants en el moment de publicar aquest anuari, als quals han hagut de fer front les institucions educatives.
En aquest context, L'Anuari de l’estat de l'educació a Catalunya 2013 aporta elements per comprendre l'evolució de l'educació al nostre país i les seves principals cruïlles i tendències. L’Anuari 2013 consta de quatre parts. Els primers capítols estan dedicats als indicadors sobre l’èxit educatiu a Catalunya on s’analitzen els condicionants d’origen, de sistema i de destí. L’apartat de Mirades sobre l’èxit educatiu analitza quantitativament i qualitativa la situació en què es troben els joves envers l’accés a l’educació, la formació i el mercat de treball. La tercera part centrada en l’agenda política, comença amb una anàlisi de l’acció de govern entre el 2010 i 2013 en matèria de política educativa, continua amb la valoració de l’abast del canvis que proposa la controvertida LOMCE i finalitza posant el focus en polítiques socioeducatives, de formació i ocupació remar
cant la importància de l’aprenentatge al llarg de la vida. L’últim apartat sobre Recerca i innovació repassa diferents projectes de recerca que s’estan duent a terme i desenvolupa més abastament les tendències internacionals en matèria de polítiques sobre recerca i innovació en educació.
Consulta tots els Anuaris i l’Observatori de l’educació a l’Estat de l’educació a Catalunya.
Publicacions







Actes
Actes anteriors
-
Presentació de l'Anuari 2013
Presentació de l'Anuari 2013
Protagonistes del canvi educatiu ...
26/03/2014 12:15h - 12:15h
Casa de Cultura de Girona
Més informació -
L’agenda de la política educativa a Catalunya: una anàlisi de les opcions de govern (2011-2013)
L’agenda de la política educativa a Catalunya: una anàlisi de...
Presentació de L'agenda de la política educativa a Catalunya: una anàlisi de les opcions de govern (2011-2013)
07/03/2014 09:30h - 09:30h
Ateneu Barcelonès
Més informació
Notícies
Estigues informat
Projectes
Projectes relacionats
-
L’Anuari dels reptes de l’educació a Catalunya es presenta com un instrument de priorització i mobilització de l’agenda política, que assenyala desafiaments i polítiques prioritàries, identifica palanques de canvi i proposa mesures concretes de transformació.
-
Les col·laboracions recollides en aquest Anuari 2020, a càrrec de deu experts coordinats per César Coll i Bernat Albaigés, aborden alguns dels desafiaments educatius més punyents que compartim amb els països del nostre entorn. I ho fan partint de la realitat del sistema educatiu català, de les seves fortaleses i febleses.
-
Bona part dels reptes que té actualment plantejats l’educació al nostre país no són pas nous. Però adquireixen una rellevància especial en el moment actual; el context social i econòmic possibilita pensar en apostes educatives de més calat i ambició del que ho han vingut sent els darrers anys.
-
El llistat de reptes d’aquest anuari 2018 ha estat construït mitjançant un procés deliberatiu i de treball en seminari d’experts. Com empoderar les escoles complexes, com garantir unes transicions educatives d’èxit per a tothom, com enfortir la col·laboració entre l’escola i la família, com fer dels centres educatius organitzacions que aprenen, quines competències, tecnologies i usos han de conformar l’educació digital a les nostres escoles..., són alguns dels temes triats enguany.
-
L’Anuari 2016 fa un seguiment d’un sistema d’indicadors que copsa l’evolució dels elements clau de l’èxit educatiu i els seus condicionants a Catalunya. El segon bloc de l’Anuari 2016 inclou un treball monogràfic dut a terme per diferents experts/es en diversos àmbits de coneixement, centrat en l’evolució de l’educació durant aquests darrers anys marcats per la crisi. Aquesta anàlisi permet identificar les principals prioritats que han d’orientar la reinversió en educació en un escenari de reactivació econòmica. El tercer bloc, fa una anàlisi de l’agenda política i el desenvolupament de polítiques educatives en el període 2013-2016. Finalment, incorpora conclusions, recomanacions i propostes sobre quines han de ser les apostes i prioritats a Catalunya per aconseguir que l’educació aconsegueixi les màximes cotes d’equitat i qualitat.
-
A partir d'un treball qualitatiu d'anàlisi i discussió en seminari, l’Anuari 2015 aprofundeix en temes claus com, entre d’altres, el de la cultura de la innovació educativa, la personalització de l’educació, el multilingüisme i la internacionalització de les aules, l’abandonament escolar prematur, l’equitat i l’eficiència del sistema, les polítiques de professorat, el finançament de l’educació a Catalunya i els efectes de l’austeritat i la crisi actual, així com els reptes de l’educació secundària obligatòria i de l’ensenyament superior.
-
L'Anuari 2011, dirigit per en Miquel Martínez i en Bernat Albaigés, constitueix una anàlisi acurada, àmplia i rigorosa de l'educació al nostre país. En el marc d’una conjuntura econòmica i social en què les reformes, els ajustos i les retallades posen en qüestió les bases del model de benestar social, l'informe situa el dret a l'educació i la igualtat d'oportunitats en el centre del debat. Aquesta edició inclou tres novetats respecte les edicions anteriors: amplia la comprensió de l’èxit educatiu, s’inscriu en el debat internacional i proposa polítiques educatives fonamentades en la recerca. L'eix transversal que recorre aquesta edició de l'anuari és l'èxit educatiu.
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Bernat Albaigés Blasi
Bernat Albaigés Blasi, investigador en l'àmbit de l'educació, director de L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2016 i codirector de l'Anuari de l'educació 2013.
Veure’n més
-
Anna Jolonch i Anglada
Anna Jolonch i Anglada, doctora en Educació per la Universitat de París VIII i va exercir com a cap de recerca de la Fundació Jaume Bofill.
Veure’n més
-
Miquel Martínez Martín
Miquel Martínez Martín, catedràtic de Teoria de l’Educació i membre del Grup de Recerca Educació en valors i desenvolupament moral GREM de la Universitat de Barcelona. La seva activitat acadèmica docent i investigadora tracta sobre: educació en valors i ciutadania; política i prospectiva de l’educ…
Veure’n més
Autors
Autors del projecte
-
Miquel Àngel Alegre
Cap de projectes
Doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a analista a l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), coordinant avaluacions de polítiques i programes educatius, socials i laborals. Amb anterioritat, va ser investigador Ramón y Cajal i director …
Veure’n més
-
Xavier Bonal
Xavier Bonal i Sarró, és Catedràtic de Sociologia al Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i Special Professor of Education and International Development a la Universitat d’Amsterdam. És director del Grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (…
Veure’n més
-
Alba Castejón
Alba Castejón Company, llicenciada en Pedagogia per la UB i Màster en Educació per la UAB. Professora Associada al Departament de Pedagogia Sistemàtica i Social de la UAB. Investigadora del Grup d'Anàlisi de Polítiques Educatives i de Formació (GAPEF) de la UAB.
Veure’n més
-
Clelia Colombo
Clelia Colombo Vilarrasa, investigadora del Joint Research Centre de la Comissió Europea i membre de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB.
Veure’n més
-
Amelia Díaz Álvarez
Amelia Díaz Álvarez és professora titular d'Economia Aplicada i membre del grup de recerca Hidrologia Sanitària, Econòmica i de la Cooperació (HIDROSEC) de la Universitat de Barcelona.
Veure’n més
-
Gerard Ferrer-Esteban
Gerard Ferrer-Esteban, pedagog i doctor en sociologia per la UAB. Professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC.
Veure’n més
-
Eugeni Garcia-Alegre
Eugeni Garcia-Alegre, expert en gestió educativa i gestió pública, professor, investigador i assessor. Investigador associat al CRES-UPF. És doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i va ser professor de la Universitat Pompeu Fabra en l'àmbit de la gestió pública i educativ…
Veure’n més
-
Xavier Martínez-Celorrio
Xavier Martínez Celorrio, professor de sociologia de l'educació a la Universitat de Barcelona i investigador del CRIT (Creativitat, Innovació i Transformació Urbana) de la Universitat de Barcelona. Des del juliol de 2018 és assessor de la Ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.…
Veure’n més
-
Francesc Pedró Garcia
Francesc Pedró Garcia, director de Polítiques Educatives i desenvolupament docent a la UNESCO (París). Director de L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2016.
Veure’n més
-
Ramon Plandiura Vilacís
Ramon Plandiura Vilacís, advocat especialista en legislació educativa.
Veure’n més
-
Ernest Pons
Ernest Pons Fanals és professor d'Estadística i Econometria a la Universitat de Barcelona. Director de l'Agència de Polítiques i de Qualitat d'aquesta universitat.
Veure’n més
-
Guillem Salvans
Guillem Salvans Subirats és analista en l'àmbit de la formació i l'ocupació.
Veure’n més
-
Pau Serracant
Pau Secarrant Melendres, sociòleg especialitzat en joventut i polítques de joventut.
Veure’n més
-
Federico Todeschini
Federico Todeschini Atilio és analista de l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua).
Veure’n més
-
Òscar Valiente
Òscar Valiente, sociòleg. La seva especialitat acadèmica és la Sociologia de la Política d'Educació i treballa en els àmbits internacional i de política comparada. Du a terme investigació quantitativa des de la perspectiva de l’economia política crítica. Els seus interessos de recerca inclouen la …
Veure’n més
-
Antoni Verger
Antoni Verger i Planells, Catedràtic de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador ICREA Acadèmia en els àmbits de la política educativa i de l’educació comparada. És editor principal de la Journal of Education Policy i del World Yearbook of Education. Coordina el Màster E…
Veure’n més