

Reptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2018
CompletatA diferència de L'estat de l'educació a Catalunya amb qui s'alternarà anualment, aquest anuari té la vocació d’abordar un seguit de desafiaments d’especial rellevància i actualitat per a la política educativa del nostre país.
El llistat de reptes d’aquest anuari 2018 ha estat construït mitjançant un procés deliberatiu i de treball en seminari d’experts. Com empoderar les escoles complexes, com garantir unes transicions educatives d’èxit per a tothom, com enfortir la col·laboració entre l’escola i la família, com fer dels centres educatius organitzacions que aprenen, quines competències, tecnologies i usos han de conformar l’educació digital a les nostres escoles..., són alguns dels temes triats enguany.
Cada repte és tractat en forma de capítol i liderat per un autor o autora experta en la matèria. Sempre amb la voluntat de combinar profunditat analítica i capacitat d’identificar propostes i palanques de canvi. En darrera instància, Reptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2018 pretén ser una eina d’àmplia difusió pública, que faciliti el debat dels diferents actors i que representi un document de reflexió política per a l’acció.
Consulta els últims anuaris:
Publicacions







Video
No t’ho perdis
Actes
Actes anteriors
-
Per l’èxit dels centres desafavorits: Com ha de ser una política per a les escoles d’alta complexitat?
Per l’èxit dels centres desafavorits: Com ha de ser una política...
L’atenció als centres de major vulnerabilitat és un repte primordial en la política educativa per tal de pal·liar els efectes de les desigualtats socials i de...
12/11/2019 17:00h - 19:00h
Més informació
Notícies
Estigues informat
Projectes
Projectes relacionats
-
Bona part dels reptes que té actualment plantejats l’educació al nostre país no són pas nous. Però adquireixen una rellevància especial en el moment actual; el context social i econòmic possibilita pensar en apostes educatives de més calat i ambició del que ho han vingut sent els darrers anys.
-
A diferència de L'estat de l'educació a Catalunya amb qui s'alternarà anualment, aquest anuari té la vocació d’abordar un seguit de desafiaments d’especial rellevància i actualitat per a la política educativa del nostre país. El llistat de reptes d’aquest anuari 2018 ha estat construït mit…
-
L'Anuari dels reptes educatius aborda alguns dels principals reptes del sistema educatiu català a partir d'un treball qualitatiu d'anàlisi i discusió en seminari. Aquest anuari posa l’èmfasi en el diagnòstic compartit i sobretot en les propostes per a l’acció a curt, mig i llarg termini en matèria de gestió i política educativa.
-
Quina és l’evolució de l’educació al nostre país? Quins efectes ha tingut la crisi sobre la qualitat i l’equitat en educació? Com estan influint els canvis demogràfics o les polítiques educatives dels últims anys? Quines són les prioritats que han d’orientar la reinversió en educació en un es…
-
L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2013 aporta elements per comprendre l'evolució de l'educació al nostre país i les seves principals cruïlles i tendències.
-
Una radiografia rigorosa i actualitzada sobre la situació de l’educació al nostre país. L’edició de 2011 se centra en l’anàlisi dels factors que contribueixen a la millora de l'èxit educatiu, tant dels sistemes formals com l'escola, com dels sistemes no formals i informals, fortament interrelacionats.
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Mònica Nadal
Directora de recerca
És llicenciada i màster en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i M. Phil. en Women’s Studies pel Trinity College Dublin (Irlanda). Des de maig del 2014 és directora de Recerca i membre de l’equip directiu de la Fundació Bofill. Prèviament n’havia estat cap de Prospectiva…
Veure’n més
-
Miquel Àngel Alegre
Cap de projectes
Doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a analista a l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), coordinant avaluacions de polítiques i programes educatius, socials i laborals. Amb anterioritat, va ser investigador Ramón y Cajal i director …
Veure’n més
Equip
Equip del projecte
-
Jordi Riera
Jordi Riera és Catedràtic d’Educació de la Universitat Ramon Llull a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. Ha estat degà de la mateixa facultat, director de l’OTRI Fundació Blanquerna Assistencial i de Serveis, president de l’Associació Catalana de Pedag…
Veure’n més
-
Natàlia Llorente
Coordinadora de projecte
Llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Formació del professorat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i actualment cursant el Grau de Psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha treballat com a professora de secundària i com a formadora del…
Veure’n més
Autors
Autors del projecte
-
Sílvia Amblàs
Sílvia Amblàs és llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciada en Ciències del Treball, i en Investigació i Tècniques de Mercat per la Universitat Oberta de Catalunya, i PMD (Programa for Management Development) per ESADE. La seva trajectòria professional ha esta…
Veure’n més
-
Joan Badia
Joan Badia i Pujol, catedràtic de llengua i literatura catalanes a l'ensenyament secundari. Imparteix classes a la UVic, la UOC i la Fundació Universitària del Bages. Expert en innovació, formació de docents i planificació acadèmica en educació superior.
Veure’n més
-
Xavier Bonal
Xavier Bonal i Sarró, és Catedràtic de Sociologia al Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i Special Professor of Education and International Development a la Universitat d’Amsterdam. És director del Grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (…
Veure’n més
-
Mireia Civís Zaragoza
Mireia Civís Zaragoza, doctora en Pedagogia. Professora de l’FPCEE Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Investigadora responsable de la línia de Territori i Xarxes en el Grup de Recerca consolidat PSITIC de la URL, en Pedagogia, Societat i Innovació amb els suport de les TIC.
Veure’n més
-
Marta Comas Sàbat
Marta Comas Sàbat, educadora social i antropóloga. Doctora en sociologia de l'educació per la UAB i Directora de l’Àrea d'Innovació, Programes i Formació del CEB. En l'àmbit de la recerca ha publicat sobre identitat, adolescències en risc, interculturalitat i més recentment, després de dirigir el …
Veure’n més
-
Mercè Gisbert
Mercè Gisbert Cervera és doctora en Pedagogia i professora titular del departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, especialista en TIC’s aplicades a l’Educació. També és coordinadora del grup de recerca ARGET consolidat. Ha coordinat diversos projectes de recerca …
Veure’n més
-
Judith Jacovkis
Doctora en Sociologia per la UAB, professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la UB i membre dels grups de recerca GEPS (Grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials) i Esbrina.
Veure’n més
-
Jordi Longás
Jordi Longás, doctor en Pedagogia. Professor de l’FPCEE Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i coordinador del Master en Lideratge de la Innovació educativa i direcció de centres. Director Executiu del l’Equip de Direcció Científica del programa CaixaProinfància. Membre investigador del Grup de R…
Veure’n més
-
Ana Marín
Ana Marín Blanco, pedagoga, llicenciada en Economia i col·laboradora tècnica del Programa de Millora i Innovació de la Formació de Mestres. Ha sigut tècnica en la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i ha participat en estudis de caràcter socioeconòmic. Ha impartit docència e…
Veure’n més
-
Miquel Martínez Martín
Miquel Martínez Martín, catedràtic de Teoria de l’Educació i membre del Grup de Recerca Educació en valors i desenvolupament moral GREM de la Universitat de Barcelona. La seva activitat acadèmica docent i investigadora tracta sobre: educació en valors i ciutadania; política i prospectiva de l’educ…
Veure’n més
-
Xavier Martínez-Celorrio
Xavier Martínez Celorrio, professor de sociologia de l'educació a la Universitat de Barcelona i investigador del CRIT (Creativitat, Innovació i Transformació Urbana) de la Universitat de Barcelona. Des del juliol de 2018 és assessor de la Ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.…
Veure’n més
-
Carles Monereo Font
Carles Monereo Font, Catedràtic de Psicología del departament de Psicologia Bàsica, evolutiva i de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Visiting Professor de la Oxford Brooks University (UK). Dirigeix el grup de recerca reconegut Seminari d’Investigació interuniv…
Veure’n més
-
Josep Lluís Segú
Josep Lluís Segú és soci i director general de DEP Institut i director general de Educaweb. Impulsor dels Premis Educaweb d’orientació acadèmica i professional que actualment recull un banc estatal de bones pràctiques d’orientació desenvolupades per professionals, institucions educatives, organitzac…
Veure’n més
-
Montserrat Oliveras
Montserrat Oliveras i Bagués, psicòloga i orientadora professional, cofundadora de DEP Institut i Educaweb des d’on s’ha dedicat a l’orientació acadèmica i professional d’ençà l’any 1994. Ha participat en l’Estudi sobre l’impacte de l’orientació professional de joves en el desenvolupament de com…
Veure’n més
-
Miquel Àngel Prats
Miquel Àngel Prats, mestre, psicopedagog i Doctor en Pedagogia per la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Actualment, és professor titular de Tecnologia Educativa i investigador responsable de la línia eduTIC del Grup…
Veure’n més
-
Marcel Pagès
Marcel Pagès doctor en sociologia, membre del grup de recerca GEPS i investigador del Projecte Reformed, del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus interessos de recerca són els processos de reforma educativa global, la governança escolar i les desigualtats edu…
Veure’n més
-
Aina Tarabini-Castellani
Directora de l'Anuari 2022
Doctora en Sociologia, professora del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre dels grups de recerca GEPS (Grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials) i GIPE (Grup Interdisciplinari de Polítiques Educatives).
Veure’n més