
La fórmula de l'equitat
Un finançament per fórmula per a Catalunya
ObertEl finançament dels centres educatius és la base que sosté el sistema escolar. És el que determina quants i quins recursos (humans, monetaris, materials, formatius...) arriben a les escoles i instituts perquè aquests puguin oferir oportunitats educatives als seus alumnes. Els centres utilitzaran aquests recursos d’acord amb el seu projecte, però sense recursos o amb recursos insuficients no hi ha projectes sostenibles.
El sistema actual distribueix els recursos entre els centres educatius principalment en base al nombre d’alumnes que tenen, i s’afegeixen algunes correccions en funció de la complexitat dels centres. Però és una sobredotació molt marginal, molt per sota les seves necessitats reals dels centres educatius amb complexitat. Si volem que tots els centres puguin oferir una educació de qualitat i oportunitats educatives reals als seus alumnes és necessari que s’incrementi el finançament de les escoles i instituts amb major vulnerabilitat social i educativa.
La fórmula de l’equitat és una proposta d’un nou sistema de repartiment que, igual com es fa en la majoria de països del nostre entorn, reconegui que no tots els centres tenen les mateixes necessitats i que ajusti els recursos a la complexitat de cada escola o institut.
És a dir, un sistema que destini més a aquells centres que necessiten més. Així, plantegem una necessària reformulació del sistema de finançament, que atengui a un repte clau pel sistema educatiu: millorar l’equitat del sistema des de la diversitat de les necessitats dels centres.
Blog
Llegeix els articles relacionats
Publicacions



Actes
Actes anteriors
-
Quins recursos necessiten els centres educatius?
Quins recursos necessiten els centres educatius?
Per un finançament just i al servei de la millora de les oportunitats ...
04/05/2022 17:00h - 19:00h
Més informació
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Marcel Pagès
Marcel Pagès Martín, llicenciat en Sociologia i Màster en Política Social, Treball i Benestar per la Universitat Autònoma de Barcelona. Realitza la seva tesi doctoral al Departament de Sociologia de la UAB i és membre del grup de recerca GEPS (Globalització, Educació i Polítiques Socials).
Veure’n més
-
Miquel Àngel Alegre
Cap de projectes
Doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a analista a l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), coordinant avaluacions de polítiques i programes educatius, socials i laborals. Amb anterioritat, va ser investigador Ramón y Cajal i director …
Veure’n més