Fundació Bofill

La fórmula de l'equitat

Un finançament per fórmula per a Catalunya

Obert

El finançament dels centres educatius és la base que sosté el sistema escolar. És el que determina quants i quins recursos (humans, monetaris, materials, formatius...) arriben a les escoles i instituts perquè aquests puguin oferir oportunitats educatives als seus alumnes. Els centres utilitzaran aquests recursos d’acord amb el seu projecte, però sense recursos o amb recursos insuficients no hi ha projectes sostenibles.

El sistema actual distribueix els recursos entre els centres educatius principalment en base al nombre d’alumnes que tenen, i s’afegeixen algunes correccions en funció de la complexitat dels centres. Però és una sobredotació molt marginal, molt per sota les seves necessitats reals dels centres educatius amb complexitat. Si volem que tots els centres puguin oferir una educació de qualitat i oportunitats educatives reals als seus alumnes és necessari que s’incrementi el finançament de les escoles i instituts amb major vulnerabilitat social i educativa.

La fórmula de l’equitat és una proposta d’un nou sistema de repartiment que, igual com es fa en la majoria de països del nostre entorn, reconegui que no tots els centres tenen les mateixes necessitats i que ajusti els recursos a la complexitat de cada escola o institut. 

És a dir, un sistema que destini més a aquells centres que necessiten més. Així, plantegem una necessària reformulació del sistema de finançament, que atengui a un repte clau pel sistema educatiu: millorar l’equitat del sistema des de la diversitat de les necessitats dels centres.

Video

No t’ho perdis

Roda de premsa: La fórmula de l'equitat. Finançament per fórmula. Ismael Palacín, Miquel A. Alegre

Actes

Actes anteriors

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar