

DeSegregACCIÓ
Acció contra la segregació
ObertLa segregació escolar és un dels problemes més greus del sistema educatiu. Catalunya és un dels països amb més segregació escolar de la Unió Europea, i en els últims cinc anys els nivells gairebé no han baixat. El país encara té uns greus nivells de dissimilitud i hi ha molts municipis que fa anys que empitjoren la seva situació. Calen, per tant, mesures valentes i contundents per resoldre el problema.
La segregació escolar no és un fenomen natural i inevitable, i suposa una injustícia perquè provoca una reducció de les oportunitats educatives de l’alumnat més vulnerable. Diversos estudis han demostrat que:
- La segregació escolar provoca un increment de les desigualtats entre els resultats educatius, perjudicant especialment a l’alumnat més vulnerable. Als centres amb molta concentració d’alumnat complex no es produeix l’anomenat efecte company, és a dir, els beneficis de la barreja d’alumnes amb més i menys risc educatiu.
- Els centres segregats impossibiliten que els alumnes més desafavorits puguin tenir resultats propers a la mitjana de Catalunya. De fet, quan l'alumnat vulnerable es concentra, els seus resultats als 15 anys són l'equivalent a 2,5 anys menys d'escolarització respecte a la mitjana.
- La segregació escolar té efectes negatius també sobre el conjunt del sistema. Hi ha evidències que les xarxes socials segregades tenen pitjors resultats educatius globals tant en les notes mitjanes com en l’assoliment de competències mínimes.
- La concentració d’alumnat vulnerable en determinats centres suposa un problema per a la cohesió social, especialment pels alumnes d’origen estranger, i dificulta que les famílies de diferents cultures estableixin relacions.
- La segregació escolar té, a més, efectes econòmics negatius, ja que redueix el retorn posterior de la inversió en educació.
La crisi de la Covid-19 està provocant a curt termini un ràpid increment de la població vulnerable. Si ens fixem en els efectes que va provocar l’anterior crisi econòmica de 2008, pot avançar-se que s’incrementarà el percentatge d’alumnes vulnerables en molts centres, augmentant així els índexs de segregació escolar perquè no hi ha suficients mesures de detecció i d’escolarització equilibrada.
Malgrat l'alta segregació escolar del sistema educatiu català, actualment ja tenim suficient coneixement per poder combatre-la de manera efectiva. Acabar amb la segregació escolar és possible i urgent!
Blog






Publicacions







Vídeos
Segregació escolar: quin és el problema i quines polítiques municipals funcionen-Totes les ponències
Segregació escolar: quin és el problema i quines polítiques municipals funcionen. Núria Font-Manlleu
Segregació escolar quin és el problema i quines polítiques municipals funcionen.Daniel Recasens-Reus
Actes
Actes anteriors
-
Acció contra la segregació!
Acció contra la segregació!
El període de preinscripció, que serà principalment online, i una alta mobilitat de les famílies a causa de la crisi de la COVID-19, empitjoraran els nivells de...
25/06/2020 07:30h - 07:30h
Més informació
Coordinació
Coordinadors del projecte
-
Mònica Nadal
Directora de recerca
És llicenciada i màster en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i M. Phil en Women's Studies pel Trinity College Dublin (Irlanda). Del 2002 al 2009 va ser responsable de l'àrea d'immigració de la Fundació Jaume Bofill i codirectora de l'informe anual L'Estat de la Immig…
Veure'n més
-
Joan Cuevas
Cap de projectes
Llicenciat en ciències polítiques (UAB) i Màster en Polítiques Públiques i Socials (The Johns Hopkins University i UPF). Professionalment disposa d’una àmplia experiència traslladant coneixement científic a projectes de polítiques públiques socials i educatives. Durant 8 anys a la F…
Veure'n més