L’educació venç la pobresa proposa deu polítiques educatives per trencar el cercle viciós que fa que un infant pobre acabi esdevenint un adult pobre. Polítiques que van des de l’educació en la petita infància o l’acompanyament parental fins a programes per a la continuïtat educativa (beques, orientació, suport), passant per les activitats extraescolar i d’estiu.
Mònica Nadal
Es licenciada y máster en Sociología por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y M. Phil. en Women’s Studies por el Trinity College Dublin (Irlanda). Desde mayo de 2014 es directora de Investigación y miembro del equipo directivo de la Fundació Bofill. Previamente había sido responsable de Prospectiva (2009-2014).
De 2002 a 2009 fue responsable del área de inmigración de la Fundació Jaume Bofill y codirectora del informe anual L’estat de la immigració a Catalunya. Además, ha escrito varios artículos y ha impartido conferencias y cursos sobre inmigración y gestión de la diversidad. Entre otras funciones, también ha ejercido la de vicepresidenta de la Mesa de la Diversidad del Consejo del Audiovisual de Cataluña, de 2005 a 2009.
Proyectos
Involucrados en la iniciativa
-
-
Des de 2005, l’Anuari de l'educació de la Fundació Bofill diagnostica els principals indicadors i tendències educatives a Catalunya i ofereix reflexions i propostes per a la seva millora. Aquesta publicació ha esdevingut de referència i cada edició és un reflex rigorós de l’actualitat educativa.
-
El abandono escolar prematuro es uno de los principales retos pendientes del sistema educativo catalán. Pese a haber reducido las cifras de abandono en las últimas décadas, Cataluña sigue al frente de los países con más jóvenes poco cualificados y sin estudios posobligatorios.
-
Desde el proyecto FP XXI queremos realizar aportaciones en el diseño de las políticas de formación profesional, partiendo de una visión global de su papel como bisagra entre el sistema educativo y la actividad profesional, y hacer propuestas para el despliegue de políticas públicas que lo fortalezcan.
-
Cataluña tiene un reto pendiente en el aprovechamiento de la investigación para liderar el sistema educativo y responder a los retos vinculados con la educación. ¡Apostamos por la investigación para mejorar la educación del país!
-
Con dispositivos, conectividad, orientaciones y capacitaciones básicas no es suficiente para asegurar que la digitalización de la educación sirve para impulsar un aprendizaje más efectivo y para reducir las brechas digitales. Por eso se necesitan diseños pedagógicos que ayuden a docentes y centros a aplicar las tecnologías digitales con metodologías activas y competenciales.
-
En la Fundación Bofill hemos impulsado Vota Educación, una iniciativa para posicionar los principales retos en clave de equidad de cara a las elecciones catalanas. Porque queremos y creemos que estas deben ser las elecciones de la educación, y que la próxima debe ser la legislatura de la educación.
-
Los niveles de segregación escolar en Cataluña hace años que son muy elevados en el contexto europeo, y no mejoran. Esto provoca bajos resultados educativos globales y fuertes desigualdades. El proyecto DeSegregAcción hace un seguimiento continuado de la segregación escolar e impulsa acciones para que las instituciones públicas desplieguen medidas.
-
¿Por qué abrir la educación? Contra las desigualdades educativas. Debido a la crisis del coronavirus, este año los niños y jóvenes pueden estar seis meses sin escuela, sumando el verano al último trimestre de este curso 2019-20, que será de enseñanza telemática, y es probable que niños y jóvenes no vuelvan a pisar las aulas hasta el próximo curso.
-
Buscamos 30 centros educativos que quieran dar un salto adelante en el uso de la investigación como motor de mejora de la práctica docente y el aprendizaje del alumnado.
-
El proyecto REFORMED (Reforming Schools Globally: A Multi-Scalar Analysis of Autonomy and Accountability Policies in the Education Sector) pretende explorar en profundidad la implementación de las políticas de descentralización, autonomía escolar y rendición de cuentas (a través de pruebas externas como las pruebas de competencias básicas) en diferentes sistemas educativos. Especialmente, explora cómo los equipos directivos y el profesorado perciben, interpretan e implementan estas políticas en sus escuelas.
-
Des de la Fundació Jaume Bofill, es va fer una crida a participar en l’#ÀgoraDeDrets dedicada al dret a l’educació per a què comunitat educativa, experts, activistes, càrrecs i tècnics de l'Administració Pública poguessin contribuir amb les seves reflexions i propostes al Pla de Drets Humans de C…
-
Con el objetivo de contribuir a reubicar el debate sobre los tiempos educativos, la Fundación Jaume Bofill y la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica hemos elaborado un documento con propuestas para definir un nuevo horizonte de horarios escolares para el país, a la luz de los retos educativos y sociales de hoy.
-
Gran parte de los retos que tiene actualmente planteados la educación en nuestro país no son nuevos. Pero adquieren especial relevancia en el momento actual; el contexto social y económico posibilita pensar en apuestas educativas de mayor calado y ambición de lo que lo han venido siendo en los últimos años.
-
Diagnóstico sobre la situación del refuerzo escolar en Cataluña, en el que queremos identificar qué hacer para posicionar el refuerzo escolar como un elemento clave en el combate contra las desigualdades educativas y, por tanto, como eje de actuación de una política educativa orientada al éxito educativo.
-
El llistat de reptes d’aquest anuari 2018, dirigit per en Jordi Riera, ha estat construït mitjançant un procés deliberatiu i de treball en seminari d’experts. Cada repte és tractat en forma de capítol i liderat per un autor o autora experta en la matèria, amb la voluntat de combinar anàlisi, identificació de propostes i palanques de canvi.
-
La crida Comunitats que Eduquen vol detectar iniciatives comunitàries que apostin pel treball i lideratge col·laboratiu entre diversos actors (escoles, famílies, ONG, museus, biblioteques, xarxes, centres de salut, entitats de lleure, universitats...) i que ofereixin oportunitats educatives d’…
-
Com seran les famílies amb fills, d’aquí a 5-10 anys? Quines pautes de vida tenen els pares i mares avui que ens poden explicar com seran en un futur? Quines són les tendències familiars que impactaran en l’educació en la propera dècada? Aquestes són algunes de les preguntes que es volen respondre …
-
Dirigit per en Bernat Albaigés i en Francesc Pedró, l’Anuari 2016 actualitza el sistema d’indicadors que mesuren l’èxit educatiu i els seus condicionants, a més de recollir aportacions expertes amb l’objectiu d’identificar les prioritats que han d’orientar la reinversió en educació, en un escenari de reactivació econòmica després de la crisi.
-
Aquest projecte vol fer una contribució decisiva al desplegament d’una estratègia de recerca i innovació educativa a Catalunya, a partir de la construcció d’una agenda de propostes clau construïda a partir del treball de prospectiva internacional, l’anàlisi del ecosistema d’innovació educativa català i la implicació de amb la comunitat.
-
Impuls d’una xarxa d’experts d’alt nivell internacional en el camp de l'ensenyament convençuts de la necessitat d’innovar i promoure noves pedagogies i línies de recerca emergents.
-
Diagnosi sobre les problemàtiques i necessitats de les famílies estrangeres a partir d’una revisió documental, anàlisi de les polítiques existents i dels discursos d’actors clau.
-
Un projecte que vol copsar prioritats i percepcions, valoracions i sensibilitats sobre l’educació del país.
-
Volem elaborar una diagnosi sobre les polítiques de petita infància a Catalunya, que permeti entendre quins són els debats i com s'estan plantejant, a quina necessitat present i futura responen els serveis, quins són els actors principals i quines les evidències científiques disponibles.
-
El proyecto ¿Qué funciona en educación? se propone revisar las evidencias generadas por la investigación rigurosa alrededor de las intervenciones y políticas que mejoran los aprendizajes, con el fin de informar el diseño de las políticas educativas.
-
Dirigit per en Josep M. Vilalta, a partir d'un treball qualitatiu d'anàlisi i discussió en seminari, l’Anuari 2015 aprofundeix en temes clau com la innovació educativa, la personalització de l’educació, el multilingüisme i la internacionalització de les aules, l’abandonament escolar prematur o l’equitat i l’eficiència del sistema, entre d’altres.
-
Quina aportació pot fer la reflexió i la pràctica pedagògica a la solució dels problemes que les dades PISA posen sobre la taula? Quines accions poden implementar-se a l’aula i al centre educatiu per a millorar la qualitat dels aprenentatges?
-
El projecte “Famílies amb veu” respon a la voluntat de conèixer i enfortir la participació de les famílies a l’escola a partir de la hipòtesi que el sector famílies com a stakeholder de l’educació està infra-representat i la seva acció en el sistema sovint resta a la perifèria.
-
El Aula de la Fundación Jaume Bofill es un espacio de participación y debate sobre soluciones a los retos educativos. El objetivo del ciclo es debatir propuestas y soluciones a los principales retos identificados en investigaciones propias de la Fundación o de otros.
-
Programa que té com a objectiu assessorar i acompanyar municipis per la millora de les polítiques educatives locals per tal d'assolir una escolarització equilibrada que faci possible parlar d'igualtat d'oportunitats i millora dels resultats educatius.
-
L'objectiu de la recerca és revisar el sistema de beques de suport a la formació o altres modalitats de finançament individual actual i explorar models provats amb èxit per proposar modalitats alternatives més ajustades a la necessitats actuals.
-
Aquesta recerca recull el coneixement disponible sobre els impactes socials i educatius de la jornada escolar contínua.
-
Enquesta realitzada a 1.500 AMPA a Catalunya i 1.400 directors d’escola en el marc del projecte "Famílies amb Veu" per diposar d’un retrat fiable i fidel de l’activitat de les AMPA, les seves relacions, la magnitud de la participació i la seva contribució a la qualitat i l’equitat educativa.
-
Anàlisi a fons les dades PISA 2012, sempre des de la mirada de la desigualtat i cercant fórmules que millorin la qualitat educativa del nostre país.
-
Procés participatiu a l’àrea metropolitana de Barcelona i a Lleida en el marc del projecte "Famílies amb Veu", amb l'objectiu d'implicar pares i mares de les AMPA de centres públics i privats de Catalunya, així com directors de centre i tècnics locals d’educació.
-
Enquesta a 1.500 famílies de Catalunya, en el marc del projecte "Famílies amb veu" per tal de copsar les dinàmiques i abast de la participació de les famílies a l’escola.
-
El Llibre Blanc respon a l'objectiu final de "Famílies amb Veu". En base a tot el coneixement generat, el llibre Blanc marca una agenda de temes de futur que haurien de permetre enfortir el sector.
-
La finalitat del projecte és estudiar algunes experiències d’escoles a temps complet, tant a nivell català com internacional, i analitzar les condicions d’aplicabilitat d'aquestes experiències a Catalunya.
Publicaciones y videos
Contenido relacionado
Actos
Ha formado parte de los siguientes actos
-
Com millorem a matemàtiques? Propostes per a una assignatura pendent
Com millorem a matemàtiques? Propostes per a una assignatura pen...
Catalunya ha tingut històricament resultats baixos a matemàtiques en relació a les mitjanes de la Unió Europea i l’OCDE. Darrere d’aquests resultats s’hi...
04/12/2024 17:00h - 18:00h
Más información -
La competència digital davant del mirall
La competència digital davant del mirall
La competència digital davant del mirall: Anàlisi i propostes a partir dels resultats de l’informe ICILS ...
12/11/2024 17:00h - 18:00h
Más información -
"Educación universal". Per què el projecte més exitós de la història genera malestar i noves desigualtats
"Educación universal". Per què el projecte més exitós de la història...
"La desigualtat educativa i la segregació han complert una funció de legitimar i protegir els interessos i privilegis de les elits tradicionals"
25/09/2024 18:30h - 20:00h
Hub Social - Carrer Girona 34, interior, 08010 Barcelona
Más información -
La educación que vence a la pobreza
La educación que vence a la pobreza
Experiencias y políticas educativas a favor de la equidad y las oportunidades ...
07/06/2024 09:30h - 13:30h
Círculo de Bellas Artes Madrid
Más información -
Beques perquè ningú abandoni: cap a una veritable política d'ajuts i oportunitats a l'educació secundària
Beques perquè ningú abandoni: cap a una veritable política d'ajuts...
Per què necessita el nostre país una política de beques per a la continuïtat educativa? Com ha de ser aquesta política, a qui ha d’anar adreçada i quant podria...
14/02/2024 09:00h - 14:00h
Hub Social. Carrer de Girona, 34. Barcelona.
Más información -
La investigación al servicio de las oportunidades educativas
La investigación al servicio de las oportunidades educativas
En el marco del proyecto de Refuerzo Educativo, acompañamiento para acelerar oportunidades, la Fundació Bofill ha liderado una evaluación de impacto (RCT) pionera en...
23/11/2023 09:15h - 13:30h
HUB SOCIAL - Fundació Bofill C/ Girona, 34 Interior
Más información -
Segones oportunitats: quines són les claus del retorn a l'educació?
Segones oportunitats: quines són les claus del retorn a l'educac...
Els programes de segona oportunitat es presenten com una resposta al gran nombre de joves que queden fora del sistema educatiu i exposats a un mercat laboral que no els...
10/05/2022 17:30h - 19:30h
Más información -
Del currículum a l’aula. Fer realitat l’aprenentatge competencial als centres educatius
Del currículum a l’aula. Fer realitat l’aprenentatge competencial...
Fa molts anys que la comunitat educativa comparteix la necessitat de fer realitat una educació basada en competències. I no són pocs els centres educatius que han...
12/11/2021 09:30h - 13:30h
MACBA
Más información -
Més enllà de l’acollida
Més enllà de l’acollida
En els darrers anys, Catalunya ha fet grans esforços en l’acolliment i la integració de l’alumnat nouvingut, així com en l’atenció a la diversitat cultural a...
22/11/2018 17:00h - 17:00h
Palau Macaya, Obra Social 'la Caixa'
Más información -
JORNADA: El com, el què i el per a què de l’avaluació de l’alumnat: evidències i propostes
JORNADA: El com, el què i el per a què de l’avaluació de l’alumnat:...
Sovint associem l’avaluació de l’alumnat a la valoració que el professorat fa dels seus nivells competencials al final d’un període més o menys ampli (unitat...
14/05/2018 07:00h - 12:00h
CaixaForum Barcelona
Más información -
Sostenir la innovació educativa: què necessiten els docents per garantir la transformació?
Sostenir la innovació educativa: què necessiten els docents per...
El sistema educatiu respira aires d’innovació durant els últims anys. Tal i com demostren els resultats de l’edubaròmetre, el 43% dels centres educatius estan...
12/04/2018 16:00h - 18:00h
Palau Macaya, Obra Social La Caixa
Más información -
Construïm l’Educació360
Construïm l’Educació360
Arrenca l’Aliança Educació 360, una iniciativa oberta per connectar i integrar totes les oportunitats educatives a Catalunya. Ho farem amb els municipis, les xarxes i...
29/01/2018 10:00h - 18:00h
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Más información -
The Spiral of Inquiry: eina per a la transformació educativa
The Spiral of Inquiry: eina per a la transformació educativa
Un dels majors reptes per a la transformació educativa d'una escola és acotar la dimensió del canvi per no fer-lo inabastable. Aquesta és la funció de la metodologia...
06/11/2017 17:30h - 19:00h
Auditori del MACBA
Más información -
Simposi sobre canvi educatiu
Simposi sobre canvi educatiu
Els propers 23 i 24 de novembre Escola Nova 21 organitza, juntament amb la UNESCO i l’OCDE, un simposi que contribueixi a fer confluir el coneixement internacional...
23/11/2016 08:00h - 16:30h
Más información -
Habilitats socials, emocions i actituds d'aprenentatge: com treballar-les i com avaluar-les
Habilitats socials, emocions i actituds d'aprenentatge: com treballar-les...
Habilitats socials, emocions i actituds d'aprenentatge: com treballar-les i com avaluar-les
17/11/2016 08:00h - 13:00h
Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”
Más información -
An unsolved problem: How to adress early school leaving?
An unsolved problem: How to adress early school leaving?
What is the situation of early school leaving from education and training (ELET) in Europe? What policies are being implemented to address them? What conditions do ensure...
26/10/2016 16:00h - 18:30h
Site Art Nouveau Sant Pau
Más información -
Un problema no resolt: com abordar l'abandonament escolar prematur?
Un problema no resolt: com abordar l'abandonament escolar prematu...
IN ENGLISH
26/10/2016 16:00h - 18:30h
Recinte Modernista de Sant Pau (Sala Francesc Cambó)
Más información -
International Symposium «Innovative Pedagogies for Powerful Learning. Innovative pedagogies as driving force for equity and quality in Education»
International Symposium «Innovative Pedagogies for Powerful Learning....
INTERNATIONAL SYMPOSIUM: «Innovative Pedagogies for Powerful Learning. Innovative pedagogies as driving force for equity and quality in Education»
27/04/2016 08:15h - 08:15h
Site Art Nouveau Sant Pau, Barcelona
Más información -
Jornada: Agrupaments a l’aula i tutorització individual
Jornada: Agrupaments a l’aula i tutorització individual
NOVETAT: Oberta la inscripció per Streaming. Segueix l'acte en directe
25/11/2015 08:00h - 13:00h
Palau Macaya, Obra Social 'la Caixa'
Más información -
La indústria del lleure, canviarà l’educació?
La indústria del lleure, canviarà l’educació?
L'anàlisi de les tendències en l'àmbit educatiu i del lleure posen sobre la taula alguns canvis profunds en la manera com els infants i les seves famílies...
28/04/2015 16:30h - 18:00h
Palau Robert i en directe
Más información
Noticias
Estate informado